„Ničije dete“ u trci za „evropskog Oskara“

Evropska filmska akademija danas je objavila spisak filmova koje će se takmičiti za njene godišnje nagrade, a među njima je i ostvarenje „Ničije dete“, debitantski film Vuka Ršumovića.

Denis Murić u filmu Ničije dete
Denis Murić u filmu Ničije dete

Piše: Mladen Savković

„Sa velikim zadovoljstvom Evropska filmska akademija i ’EFA Productions’ objavljuju imena 52 filma na svojoj ovogodišnjoj listi, listi filmova koji su preporučeni za nominacije za Evropske filmske nagrade 2015. godine“, navodi se u zvaničnom saopštenju EFA-e.

Ovu širu selekciju čine ostvarenja iz 36 zemalja koja, kako se navodi u saopštenju, odslikavaju raznolikost evropske kinematografije.

Ršumovićev film premijerno je prikazan u Veneciji pre godinu dana, gde je osvojio i prvu u nizu nagrada koje su potom usledile. Film se sada nalazi u konkurenciji najboljih evropskih ostvarenja, kao što su filmovi „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“ Roja Andersona, „La isla minima“ Alberta Rodrigesa, „U senci žene“ Filipa Garela , „45 godina“ Endrjua Heja…

U konkurenciji se našlo i hvaljeno ostvarenje „Zvizdan“ Dalibora Matanića, hrvatsko-srpsko-slovenačka produkcija, koji je u maju dobio nagradu žirija u okviru takmičarskog programa „Izvestan pogled“ 68. Kanskog filmskog festivala.

Vredno pomena je i to da se ove godine na listi nalaze čak dva kosovska filma, nagrađivano ostvarenje „Tri prozora i vešanje“ Ise Ćosje, kao i kosovsko-nemačko-makedonska produkcija „Tata“ Visara Morine.

Tokom narednih nedelja više od tri hiljade članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u kategorijama: najbolji evropski film, najbolji reditelj, glumac, glumica i scenarista. Nominacije će biti saopštene 7. oktobra na Festivalu evropskog filma u Sevilji.

Posebno odabran sedmočlani žiri odlučivaće o dobitnicima u tehničkim kategorijama: montaža, kamera, scenografija, kostimi, muzika, montaža zvuka…

Listu svih 52 ostvarenja koja su potencijalni nominovani kandidati za Evropske filmske nagrade, poznatije i kao „evropski Oskar“, možete pogledati OVDE.

Dvadeset osma dodela Evropskih filmskih nagrada biće održana 12. decembra u Berlinu.

Leave a comment