66. Berlinale: Srebrni medved za “Smrt u Sarajevu”

Najnovije ostvarenje bosanskog reditelja Danisa Tanovića, film “Smrt u Sarajevu”, nagrađeno je Srebrnim medvedom, dok je Zlatni medved za najbolji film ovogodišnjeg 66. Berlinala, među mnoštvom igranih filmova, ovoga puta osvojio dokumentarac italijanskog reditelja Đanfranka Rozija.

smrt
Scena iz filma “Smrt u Sarajevu”

Piše: Mladen Savković

Tanovićeva priča smještena je u sarajevskom hotelu “Evropa”, u vrijeme priprema za veliko obilježavanje stogodišnjice atentata na Franca Ferdinanda. Scenario za film rađen je prema dramskom tekstu “Hotel Evropa” francuskog filozofa Bernar-Anrija Levija, a bavi se egzistencijalnim strahovima, strepnjama i moralnim dilemama koje muče savremenu Evropu.

Osim Srebrnog medveda u kategoriji “Nagrade žirija”, ovaj film osvojio je i nagradu za najbolje ostvarenje od strane međunarodnog Udruženja filmskih kritičara.

Zahvalivši žiriju, kojim je predsjedavala legendarna Meril Strip, Tanović je na kraju svog govora dodao: “Pozdrav raji u ‘meeting point-u’. Mon amour je t’aime. Mama, tata, ovo je za vas!”

dok
Scena iz filma “Fuocoammare”

Posebnost ovogodišnjeg festivala, premda nimalo neočekivano, ogleda se u tome što je od brojnih igranih filmova nagradu za najbolje ostvarenje, Zlatnog medvjeda, dobio film “Fuocoammare” (Vatra na moru)  reditelja Đanfranka Rozija.

Riječ je o dokumentarnoj priči koja prati Samuela, dvanaestogodišnjaka koji živi na Lampeduzi. Ovo ostrvo na kojem se godinama unazad iskrcavaju brojne izbjeglice, koje sreću pokušavaju da pronađu u Evropi, poslužilo je reditelju kao sredstvo za ispitivanje jednog od najvećih izazova sa kojima se stari kontinent suočava poslednjih godina.

Kako je prilikom uručivanja nagrade na ceremoniji održanoj 20. februara u Berlinu izjavila predsjednica žirija Meril Strip, nagrađeni dokumentarac predstavlja srce ovogodišnjeg festivala koje hrabro progovara o aktuelnim problemima.

“Nagradu posvećujem svim ljudima koji nikada nisu stigli do Lampeduze”, kazao je reditelj Rozi primajući Zlatnog medvjeda. “Ali ona ide i svima onima sa Lampeduze koji su vrlo srdačni prema svima koji tamo dođu. Pitao sam svog saradnika šta te ljude čini tako srdačnim? Rekao mi je da je to mjesto ribolovaca, a oni prihvataju sve što dolazi sa mora. To bi mogla da bude lekcija svima nama, da prihvatimo ono što nam more donosi.”

Ovo nije prvi put da je Rozi svojim dokumentarnim filmom uspio da nadmaši igrana filmska ostvarenja. Njegov prethodnih dokumentarac “Sacro GRA” nagrađen je Zlatnim lavom na 70. Filmskom festivalu u Veneciji, postavši prvi dokumentarni film koji je ponio to priznanje.

Srebrnog medveda za najbolju režiju osvojila je Mia Hansen-Løve za film “L’avenir”, najboljom glumicom proglašena je Trine Dirholm (Kollektivet), dok je za najboljeg glumca izabran Majd Mastrou (Inhebbek Hedi)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s