Velimir Bata Živojinović (1933-2016)

Legenda jugoslovenske kinematografije, glumac Velimir Bata Živojinović, preminuo je u nedelju veče, 22. maja, u Beogradu.

Ovom prilikom Ključaonica ga se sjeća kroz dokumentarac „Valter – Mit, legenda, heroj“ iz 2012. godine, koji je režirao Andrej Aćin.

U tom filmu Bata je govorio kako o svom životu i karijeri, tako i o legendarnom junaku uz filma „Valter brani Sarajevo“ (1972) i mitu koji se oko njega razvio. Kako sam Bata priznaje, „onaj pravi Valter je bio svemogući, ja nisam“.

Na kraju filma obraćajući se kako reditelju, tako i gledaocu, legendarni glumac kaže:

„Postoji nauka danas u svetu koja čoveku omogućava dugovečnost, što meni ne treba. Jer i kad mene ne bude bilo, biće mojih filmova, mojih traka. Ja se samo trudim da mi ne određuje niko koliko ću da živim. Pa čak ni životu ne dam da mi odredi koliko ću da živim.

Sad mi trenutno pada na pamet da su heroji nastajali iz velikog straha. Nisu ni svesni tog trenutka kada su učinili herojsko delo. Ova vrsta heroja je zrno, to je ona emulzija koju ima zrno. Znači mi nismo stvarni, mi smo ta emulzija.

Ne razmišljam o smrti uopšte, jer to mi je već prešlo u praksu, da su me ubijali više puta, pa su me mnogi pitali koliko sam puta bio mrtav, koliko sam puta bio poginuo… Ja sam jednom prijatelju rekao, kad me je pitao koliko puta sam poginuo, rekao sam mu: „Oko pedeset.“ Rekao mi je: „Čuvaj se pedeset prvog“, a ja sam mu odgovorio „Ti se čuvaj prvog, jer ja sam već navikao na to“.

I ovo sad dok snimamo ovde u Havani, ljudi koji sede oko nas se pitaju šta ovaj čovek priča pola sata. A da vam pričam najmodernije viceve, ne bi bili toliko iznenađeni koliko vam pričam o običnim stvarima. A možda neko i voli te obične stvari…

Meni nije teško da pričam. Nadam se da vama nije teško da slušate. Vi uvek možete da odete. Ja neću.“

(Film „Valter“ na Jutjubu je u cjelosti objavio korisnik „IndijanacizGandijeve“. Izvor fotografije je Medija centar Beograd)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s