Srpski filmovi za strance – Sezona 01

Uzbudljivi, intimni, bučni, duhoviti, dramatični i u stalnom preispitivanju sveta oko sebe, srpski filmovi novije produkcije predstaviće se ovog proleća u Kulturnom centru GRAD na jedan posve novi način. Uz prevod na engleski jezik, praćeni razgovorom sa autorskom ekipom, takođe na engleskom jeziku, četiri odabrana filma otvoriće novi filmski ciklus „Serbian Films for Foreigners“ (Srpski filmovi za strance).

Serbian Films For Foreigners - poster

– For English version, click HERE. –

Cilj ovog ciklusa, koji organizuju Ključaonica i Kulturni centar GRAD, jeste da domaću filmsku produkciju približi sve brojnijoj populaciji stranaca koji žive i rade u Beogradu ili pak na svom putovanju otkrivaju srpsku prestonicu i njenu kulturnu ponudu. S obzirom na to da se srpski filmovi retko prikazuju u bioskopima uz prevod na engleski ili neki drugi strani jezik, ciklus „Serbian Films for Foreigners“ pokušaće da približi ove filmske priče svima koji su zainteresovani da isprate ono što se proteklih godina dešavalo u domaćoj produkciji. Svaku filmsku projekciju pratiće razgovor na engleskom jeziku sa autorima i autorkama odabranih filmova, tokom kojih će prisutni moći da se uključe u diskusiju i sa ostalima podele svoje utiske, razmišljanja i osećanja koje su u njima probudili filmovi.

Pay What You Want: Za ovaj filmski ciklus u prodaju neće biti puštene standardne ulaznice, ulaz je besplatan za sve. Ipak, postojaće pay as you wish (plati koliko želiš) kutija na izlazu, u slučaju da se publici film dopadne ili da diskusija bude naročito zanimljiva, svako može da da svoju novčanu podršku u iznosu koji sam/a odabere, pre nego što napusti KC Grad.

Poruka za domaće filmofile: Vrata SFFF-a otvorena su i za sve domaće ljubitelje filma koji još jednom žele da se podsete nekih od najzanimljivijih novijih srpskih igranih i dokumentarnih filmova, kao i da učestvuju u raspravi na engleskom jeziku, razmenjujući svoje doživljaje filma sa ljubiteljima sedme umetnosti iz celog sveta.

Program:

4. april, 20h – Tilva Roš (reditelj: Nikola Ležaić)

Toda i Stefan su najbolji drugovi, skejteri koji provode prvo leto nakon završetka srednje škole u svom malom rudarskom gradu snimajući “jackass” klipove sa svojim društvom. Stefan na jesen odlazi u Beograd na studije. Njih dvojica vreme provode sa Dunjom, drugaricom koja se preselila u Francusku, ali svaki letnji raspust provodi sa starim društvom u Boru. Toda i Stefan ulaze u prećutno nadmetanje za njenu pažnju snimajući sve luđe video klipove. U tom čudnom odnosu bezuslovnog prijateljstva i nadmetanja pokušavaju da nadmaše jedan drugog.

18. april, 20h – Krugovi (reditelj: Srdan Golubović)

Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju danas prateći likove koji su, kao svedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donose odluke koje će im promeniti živote. Nebojša, svedok događaja u kom je stradao njegov najbolji prijatelj, prevazilazi grižu savesti suočavajući se sa ubicom svog prijatelja; Haris, koji život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, dug vraća rizikujući sve i pomažući ugroženoj ženi; a sin jednog od ubica u susretu sa ocem stradalog heroja otvara put za prevazilaženje tragične prošlosti.

16. maj, 20h – Pored mene (reditelj: Stevan Filipović)

Olja je gimnazijska profesorka istorije, mlada, puna entuzijazma i zainteresovana za alternativne metode edukacije. Živi u braku sa slikarom Uglješom, čija je poslednja izložba izazvala burne reakcije u javnosti. Grupa huligana upravo tu izložbu vidi kao povod da je napadne. Snimak napada kače na internet. Narednog dana, Olja otkriva da je to uradio neko od njenih učenika. Oduzima im mobilne telefone, zapreti odlaskom u policiju ako sami ne prijave krivce, i u afektu odlučuje da ih zaključa u školskoj zgradi dok to ne urade. U želji da zajedno reše problem, ali i iz nemogućnosti da napuste školsku zgradu, učenici počinju da komuniciraju. Ta noć će zauvek promeniti njihove živote, stavove i razmišljanja.

30. maj, 20h –  Cinema Komunisto (rediteljka: Mila Turajlić)

Ovaj nagrađivani dokumentarac vodi publiku na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije, ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije. Kroz inserte iz desetina zaboravljenih jugoslovenskih filmova, ekskluzivne intervjue i arhivske snimke sa snimanja filmova i Titovih privatnih projekcija, sklapa se slika Jugoslavije – ona zvanična, koja se viđala na platnu, i ona skrivena – iza kulisa. U ovoj elegantno konstruisanoj mašini sećanja, o tome kako je zvanični narativ Jugoslavije kreiran na filmskom platnu, svedoče Titov lični kinooperater tokom 32 godine – Leka Konstantinović, Titov omiljeni režiser – Veljko Bulajić, najveća jugoslovenska filmska zvezda – Bata Živojinović…

Cinema Komunisto (trailer) from Mila Turajlic on Vimeo.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s