Srećnom čoveku sat ne otkucava

Da li ste dovoljno srećni da nijednom ne pogledate na sat tokom čitanja ovog teksta?

I lepi cvetovi lepi su samo neko vreme 1 // Korak, 2015
I lepi cvetovi lepi su samo neko vreme 1 // Korak, 2015

Koliko vam je brzo prošao vikend? Da li se ponedeljak primakao, a da se niste ni okrenuli? Je li vam i ovo leto protrčalo pred nosom? A cela godina?

Vreme leti.

Ništa novo.

Ali ono što je novo jeste izožba „Srećnom čoveku sat ne otkucava“ Nevene Popović koja je protekle sedmice otvorena u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (Knez Mihailova 6) i čekaće vas na toj adresi do 19. septembra.

Korak, 2015
Korak, 2015

Popović nije ni prva ni poslednja umetnica koja se bavi fenomenom vremena i, kako se navodi u pratećem katalogu, agresivnim uplivom i uticajem tehnike na razvoj savremenog društva. Međutim, radovi koje ovom prilikom predstavlja više su nego originalni, dovoljno vedri, šareni i dopadljivi, ali ništa manje provokativni i moćni u nameri da vas nateraju da (još jednom) razmislite o tome da li vam prija brzina kojom živite. Pa makar to bilo i samo toliko dok vas talas novih minuta ne preplavi kada iskoračite iz galerije, odmah u Knez Mihajlovu, verovatno najprometniju beogradsku ulicu, u kojoj sasvim prikladno izložbi, vreme teče brže nego u ostatku grada.

Skulptorske instalacije postavljene u Likovnoj galeriji rezultat su umetničinog ne prihvatanja nametnutog, sve bržeg tempa života, kočenja i pronalaženja usporenja kao odgovarajućeg rešenja.

IMG_20150827_201226 IMG_20150827_201237

Ono što se na izložbi neposredno ne vidi, jeste neobična inspiracija koja stoji iza njenih radova. U razgovoru za Ključaonicu Popović otkriva da je celu priču o vremenu pokrenulo nekoliko torinskih satova.

„Priča koja me je svojevremeno posebno zaintrigirala bila je priča o proizvodnji torinskih satova, tačnije o livnici koja je na ovim prostorima proizvodila torinske satove i zvonike“, kaže Popović navodeći kako je reč o staroj i nadaleko čuvenoj livnici „Pantelić“ u Zemunu.

IMG_20150827_201258

„Forma torinskih satova, kao i posebni tegovi koji pokreću taj mehanizam, bili su mi inspiracija u vizuelnom oblikovanju radova, dodaje ona. „Ubrzanje je predstavljeno kroz ljušturu, odeću izuzetu od personalzacije. Htela sam da ostavim samo našu ljušturu i tegove koje vučemo, koji sve to pokreću.“

IMG_20150827_200801

Posebno zanimljiv motiv koji dominira kroz nekoliko izloženih radova jesu leptiri koji se vrzmaju kroz stomak ispunjen mehanizmima iz časovnika. Ljubav u doma ubrzanja? Borba prirode i tehnologije? Ili…

„Sve je to stvar lične interpretacije“, objašnjava Popović. „U mom slučaju, leptire vezujem za ideju o kratkoći života i o tome kako je jedan takav intenzitet kakav poseduje leptir spakovan u tako kratak vremenski period koji mu je dodeljen za život.“

IMG_20150827_202326

IMG_20150827_200553

Svojim radovima Popović ne nudi recepte za usporenje, jer kako kaže, tako nešto ne postoji, ali se trudi da posmatraču podstakne na razmišljanje o tome da li tegovi savremenog života čine da mu se Zemlja pod nogama okreće brže i da li uživa u tom brzom, katkad i (su)ludom ringišpilu.

Pa, da li ste uspeli? Da li ste pročitali tekst do kraja, a da niste nijednom pogledali na sat koji vam vrema iz ugla ekrana, da li gornjeg ili donjeg? Koliko ste puta pomislili kako treba da odustanete od ovog poduhvata? Da li zbog toga što je tekst suviše dosadan da zadrži vašu pažnju? Ili možda zbog toga što nemate vremena za umetnost, čitanje, vremena za razmišljanje, dokoličarenje…

Korak, 2015
Korak, 2015

Da, vreme leti.

Ništa novo.

Samo, ne dozvolite da vam proleti baš toliko brzo da ne uspete da pogledate izložbu „Srećnom čoveku sat ne otkucava“.

Nevena Popović (Beograd, 1976) osnovne i magistarske studije vajarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Slavoljuba Radojčića i Zdravka Joksimovića. Kao dobitnik WUS AUSTRIA stipendije 2006. godine bila je gost student na Akademiji likovnih umetnosti u Beču u klasi profesorke Marine Gržinić. Trenutno je na završnoj godini doktorskih umetničkih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Aktivno izlaže od 2002. godine. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2005.  Učestvovala je na brojnim izložbama, umetničkim događajima, likovnim kolonijama i radionicama u Srbiji i inostranstvu. Njeni radovi nalaze se u kolekcijama: Telenor kolekcija savremene srpske umetnosti, Muzej grada Beograda, Muzej rudarstva i metalurgije u Boru i u privatnim kolekcijama.

Izložba „Srećnom čoveku sat ne otkucava“ u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda deo je doktorskog umetničkog projekta na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Tekst / Foto: Mladen Savković

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s