Rat i mir na Balkanu

Izložba fotografija „Rat i mir na Balkanu“ otvorena je do 30. septembra u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“.

Rat i mir na Balkanu
Rat i mir na Balkanu

Postavku čine fotografije pet fotografa, kao i intervjui dvanaest istoričara, koji svedoče o uticaju Prvog svetskog rata na stanovništvo, sa ciljem da se podseti na zajedničko stradanje uz promišljanje različitih tumačenja Velikog rata.

Amerikanac Luis Hajn je radio portrete dece koja su bila žrtve rata. Arijel Varges, takođe Amerikanac, svoje motive je pronalazio u Solunu nakon iskrcavanja jedinica Antante. Rus Sampson Černov dokumentovao je povlačenje srpske vojske preko albanskih planina. Dvojica anonimnih fotografa, koji su bili pripadnici nemačkih, odnosno francuskih trupa, fotografisali su ratnu svakodnevicu na Balkanu i ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Pored izložbe koja će biti otvorena u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, program obuhvata i projekciju filma „Rat i mir na Balkanu“ u sredu, 9. septembra u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Na projekciju se u 20 časova nadovezuje panel diskusija u kojoj učestvuju Dubravka Stojanović i Predrag J. Marković uz moderaciju Muharema Bazdulja. Prateći program realizovan je u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda.

Izložbu „Rat i mir na Balkanu“ organizuje Goethe-Institut u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, a otvorena je za posetioce do 30. septembra 2015. godine, svakim radnim danom od 8 do 20 časova.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s