Paolo Sorentino – Svi su u pravu

Roman “Svi su u pravu” italijanskog režisera, scenariste i književnika Paola Sorentina, dobitnika Oskara za film “Velika ljepota”, upravo je na srpskom jeziku objavila izdavačka kuća Booka.

Toni Pagoda, pjevač zabavne muzike, tvrdoglavo je zaljubljen u život. Ima burnu prošlost, premda mu je tek četrdesetak godina. Moglo bi se reći da je Toni simbol svakog pretjerivanja: veliki potrošač svega, od droge i žena, do prijateljstva i nježnosti. Ovaj nesvakidašnji roman toka svijesti govori i o krepkoj i naprednoj Italiji od prije pola vijeka, kada je glavni junak imao sve što je mogao da poželi.

Svi su u pravu naslovnica
Foto: Booka

Ali “ako počinješ životu da daješ smisao, znači da si ostario”, govori sam sebi Toni P., zagledan u suštinu i komičnost starosti, koja počinje da ga načinje, i otkrivajući sumanute razloge koji pojedine ljude čini uspješnim, a druge – potpunim gubitnicima.

Kada život postane previše složen, on shvata da je došao čas za promjenu i odluči da nestane. Nastanjuje se u Brazilu, kida sve veze s Italijom i godinama živi u prividnoj slobodi. Ipak, sudbina sve preokreće. Osjetljivog na prijateljstvo, Tonija će novi, nenadano stečeni prijatelj povezati s naručiocem neobičnog koncerta, koji će ga posle dvije decenije vratiti u Italiju.

Paolo-Sorrentino
Foto: Booka

Paolo Sorentino (Napulj, 1970) italijanski je filmski reditelj, scenarista i književnik.  Napustivši studije ekonomije, posvetio se filmu, i karijeru reditelja započeo kratkometražnim filmom “Raj” (1994). Slijede “Čovek više” (2001), “Posledice ljubavi” (2004), “Porodični prijatelj” (2006), “Divo” (2006; nagrada žirija Kanskog filmskog festivala), “Ovo mora da je to mjesto” (2011), “Velika ljepota” (2013) i “Mladost” (2015).

Izdavačka kuća Feltrinelli objavila je 2010. godine Sorentinov roman “Svi su u pravu”, koji je ubrzo postao književni fenomen u Italiji, ušavši u uži izbor za nagradu “Strega” i “Streza” i osvojivši  književnu nagradu “Vitorini”. Dvije godine kasnije objavio je zbirku priča “Toni Pagoda i njegovi prijatelji”, a potom “Velika ljepota, dnevnik filma” (2013).

Naredne godine ovaj film je osvojio “Oskara” za najbolji strani film, nagradu “Zlatni globus”, “Bafta” i druga priznanja.  Sorentinov poslednji film “Mladost” prikazan je u Kanu 2015. godine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s