Traganje za snovima na 9. Beldocsu

Projekcijom domaćeg filma „U potrazi za snom“ Mladena Mitrovića, 12. maja u Velikoj dvorani Sava centra počinje 9. Beldocs, festival najboljih dokumentarnih filmova iz čitavog sveta, koji će do 18. maja predstaviti brojna, više nego intrigantna ostvarenja.

Beldocs
http://www.beldocs.rs

Priča filma kom je pripala čast da otvori Beldocs, uz koju se publika smeje i plače u isto vreme, postavlja pitanje: Koliko daleko bi svako od nas otišao u potrazi za snom?

Film je realizovala producentska kuća Fabrika snova iz Beograda u saradnji sa bosanskohercegovačkim i hrvatskim koproducentima, Balkan Art Centar iz Sarajeva i Factum iz Zagreba, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije.

„U potrazi za snom“ sniman je u 12 zemalja, a UNESCO ga je podržao prepoznavši ga kao jedan od svojih milenijumskih projekata.

Beldocs 18. maja zatvara najnoviji film Majkla Mura „Koga sledećeg napasti?“, koji najzad stiže pred domaću publiku. Kontroverzni Oskarovac provokativan je kao i uvek, ali ovoga puta kroz prizmu urnebesne komedije u kojoj ne preza ni od čega, kako bi odgonetnuo šta je zapravo potrebno da Amerika ponovo bude velika!

Mur tako objašnjava Pentagonu gde bi trebalo da se dogodi sledeća invazija i sprema upravo jednu novu u ime Amerike…

koga sledeceg napasti
Koga sledećeg napasti?

U devetoj godini postojanja, festival Beldocs donosi mnoge novine, najavljuju organizatori. To se pre svega odnosi na mesta održavanja projekcija, koja su proširena za nekoliko dvorana. Nakon otvaranja, koje će sada već tradicionalno biti u Sava centru, festival se nastavlja u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj Kinoteci, zatim u bioskopu Fontana i prvi put u Budvi u renoviranom Kadmus Cineplex bioskopu, čime Beldocs ove godine probija granice svog delovanja.

Filmovi su raspoređeni u nekoliko kategorija od kojih su dve zadržale svoj takmičarski karakter. U pitanju su međunarodni i srpski takmičarski program, a prvi put ove godine, u domaćoj selekciji  pored Gran prija za najbolji film biće dodeljene i dve strukovne nagrade – za najbolju montažu i najbolju kameru u dokumentarnom filmu.

Selektor Međunarodnog programa, kao i omaž programa posvećenog čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju je Greg Dikjur, filmski teoretičar i autor, dok domaću selekciju potpisuje Darko Lungulov, filmski režiser.

Međunarodni program vrvi od dokumentarističkih „poslastica“. Filmski sladokusci će tako uživati u filmovima koji golicaju i provociraju, govore o efektima prošlih vremena na sadašnje društvo. Iz Rusije stiže „Ruski detlić“, film o radioaktivnom čoveku, žrtvi černobiljske nuklearne katastrofe, koji odlučuje da otkrije mračnu tajnu. „Boljšoj Vavilon“ (Velika Britanija), jeste priča o haotičnom stanju u jednoj od najvećih baletskih kompanija, nakon brutalnog napada na njenog direktora.

Nominovan za Oskara, film „Zemlja kartela“ (SAD, Meksiko) vodi nas na granicu na kojoj nikad nema mira – granicu između Amerike i Meksika – gde se paralelno pripremaju dva pokreta osvetnika. Tu je i pobednik Sandensa „Sonita“ (Iran, Nemačka, Švajcarska), ilegalna imigrantkinja u Teheranu, koja se bori da postane umetnica iako je njena porodica već odredila njenu cenu za bogatu prodaju.

Cartel land
Zemlja kartela

„Zakon Motlijeve“ (Danska, Avganistan, SAD) priča je o nekadašnjoj lepotici koja stavlja svoj život na kocku da bi branila Amerikance i Evropljane na sudu u zemlji nestabilnosti. Jedan jedanaestogodišnjak u filmu „Zud“ (Poljska, Nemačka) trudi se da prebrodi sve teške zadatke koje mu postavlja stepa kao prirodno stanište, ali i njegova tradicionalna porodica. Priča o tehno di-džeju u Teheranu dolazi iz švajcarske produkcije u filmu „Rejv u Iranu“, a o šezdesetosmašima se govori u hrvatskom filmu „Generacija 68“.

Ostatak međunarodnog programa čini jednako uzbudljive price: češki film „Amerika“ u kome stotine ljudi živi po principima Divljeg Zapada, argentinski „Sala Alberdi“ o buntu koji prerasta u protest u jednom kulturnom centru i holandski „Čudna ljubavna afera sa egom“, jedno posebno istraživanje narcisoidne kulture.

U domaćim filmovima autori se očito sve više trude da se približe svetskim standardima, što dokazuje program u kome se nalaze tri naslova, koja su već sada ušla u programe festivala najviših katerorija – film Ognjena Glavonića „Dubina Dva“, koji je sa ogromnim uspehom prikazan na Berlinalu, potom film Mladena Kovačevića „Zid smrti i tako to“ kome prestoji premijera u zvaničnom programu „Visions du Réel“ festivala i film „Četiri pasoša“ Mihajla Jevtića, o četiri pasoša i jednoj zemlji, koji se našao u programu festivala u Trstu.

najvazniji decko na svetu1
Najvažniji dečko na svetu

Glavonićev film obrađuje tešku temu o najmasovnijoj grobnici u Batajnici, kojim se bavi i film „Nedodirljivi“, čija će domaća premijera takođe biti na Beldocsu. Svetske premijere imaće još šest naslova koji se takmiče za nagrade – „Voli vas vaša Sexymaja“ Ivana Mandića o blogerki koja se upustila u vode prostitucije, „Najvažniji dečko na svetu“ Tee Lukač, o fanu Džastina Bibera koji i sam pokušava da ostvari svoje snove u šoubiznisu, „Hotel dvojka“ Marka Mamuzića o beskućnicima i najelitnijoj beogradskoj tramvajskoj linija, „Druga linija“ Nenada Miloševića, o marginalizovanoj neoavangardnoj kulturnoj i umetničkoj sceni s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, „Kontraindikacije“ Tamare von Steiner i Jadranka Branka Lazića o čuvenoj kantautorki Jadranki Stojaković.

U kategoriji su i „Maske“ Brankice Drašković, o umetničkim maskama Slobodana Tišme i „Djeca“ Denisa Bojića, o roditeljima koji su tokom rata u Bosni izgubili po troje dece.

Sem filma „Nedodirljivi“, prateći program srpskih filmova koji se ne takmiče za nagrade čine i naslovi „Abdul i Hamza“ Marka Grbe Singha, „Kap“ u produkciji Za medije nominovan za godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo i „Tapavica“ Ognjena Rakčevića (svetska premijera).

Dva posebna programa ove godine su Biografski dokumentarci i Bugarski dokumentarni filmovi. Program biografskih filmova čine dokumentarci o Gabrijelu Garsiji Markesu, Hani Arent, Zlatanu Ibrahimoviću, dok će domaće boje braniti film o Milošu Crnjanskom.

Festival priprema i jedan film iznenađenja u ovoj kategoriji, o kome će tek biti reči, kako najavljuju organizatori.

Poseban omaž program Beldocs posvećuje čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju. Tom prilikom biće upriličena najveća retrospektiva njegovih filmova i prva integralna retrospektiva na 35mm traci u Evropi, te će shodno tome program biti u Jugoslovenskoj kinoteci. Prvi put tom prilikom, biće prikazana i digitalno restauriran film „Moana“, kao i druga dela ovog jedinstvenog sineaste.

flaherty_moana
Moana

Beldocs će ugostiti i Industry program, namenjen filmskim profesionalncima u ovoj oblasti. Iz Kopenhagena tim povodom dolazi Pol Pauels, predsednik Evropske dokumentarne mreže, koji će učesnicima programa, autorima i producentima, u dve odvojene sesije govoriti o pičingu  – kako da predstave svoje projekte komisijama u Evropi – i o mogućnostima evropskih koprodukcija za srpske producente dokumentarnih filmova.

Kao i do sada, brojni gosti, filmski profesionalci iz oblasti dokumentarskog filma, posetiće Beldocs. Zasad, potvrđena su gostovanja protagoniste filma „Ruski detlić“ Fedira Aleksandroviča, kao i autora Marte Minorovič (Zud), Suzane Regine Mojres (Rejv u Iranu), Jana Foukala (Amerika), Nenada Puhovskog (Generacija 68) i Ade Ušpic (Duh Hane Arent).

Festival Beldocs su podržali Ministarstvo kulture i informisanja RS, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Filmski centar Srbije, Švajcarska ambasada, Gete institut Beograd, Izraelska ambasada u Beogradu i Ukrajinska ambasada u Beogradu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s