I Beograd slavi Dan prodavnica ploča

Dan prodavnica ploča (Record Store Day) obeležava se širom planete svake treće subote u mesecu. Svetski ambasador ovogodišnjeg praznika vinila, 16. aprila, je sastav Metallica!

„Nezavisne prodavnice ploča su deo DNK našeg benda“, izjavio je bubnjar Lars Ulrih. „One su imale ključnu ulogu u oblikovanju svakog od nas u muzičke fanatike kakvi smo postali.“

Beograd-voli-ploce-B1Proslavi RSD-a poslednjih godina priključio se i Beograd, pa tako ovog aprila u slavu ploča vrteće se muzika na nekoliko mesta u gradu.

Pod nazivom „Beograd voli ploče“, centralnu proslavu organizuju Dom omladine Beograda i beogradski festival subkulture „Paralel“, od 11h do 18h na Cvetnom trgu.

Uz veliku berzu ploča, posetioci će moći da pronađu i brojna strip izdanja, pogledaju izložbu nacrtanih omota ploča ili učestvuju u besplatnoj strip radionici.

Sve vreme DJ-evi će puštati muziku sa gramofona, a najavljeni su i koncerti Beti Đorđević, sastava Čudesmo, Di Luna Bluz benda i Vlada Džet benda. Ovaj nastup ujedno će biti i obeležavanje pola veka rada Vlade Džeta, jednog od kultnih beogradskih rokera.

Facebook Event: Beograd voli ploče!

Prvi put RSD biće obeležen i u Zaokretu (Cetinjska 15), čime se nastavlja tradicija koju je šest godina negovao nedavno zatvorena prodavnica Pinball Wizard.

„U muzičkom delu programa nastupiće naši prijatelji Kralj Čačka, Dukat StrayOn Tour. Sviraće pesme koje volite i pesme koje znate, ali budite spremni i za poneko iznenađenje“, poručuju iz Zaokreta.

12924516_10154120419444322_5165198060855718432_n

Posetioci će od 14h moći da kupe po promotivnim cenama i neke od naslova iz ponude Pinball Wizarda, kao i sva izdanja etiketa Odličan hrčak i Pop depresija.

„Imaćete priliku da za sebe izaberete neki od plakata za koncerte koji su u poslednjih 6 godina održani u Beogradu u organizaciji Bad Music For Bad People, Odličnog hrčka i Pop Depresije. Delićemo zbirke poezije koju je PWR zajedno sa Pesničenjem objavio za jedan od prethodnih RSD-a“, dodaju iz Zaokreta.

Facebook Event: Record Store Day 2016 ✨✨ Subota 16. april, 14h ✨✨ Zaokret

Specijalni RSD program uz brojne nastupe, popuste i veliku nagradnu igru ove subote organizuje i LEILA Records (Kralja Petra 41). Muzički program počinje u 17h časova, a sve do jutra muziku će puštati Luka Gaćina, Pavle Zindović i DJ Chile.

12919735_769977403133916_4742916904634447384_n

Svi zainteresovani ljubitelji vinila mogu da kupe kako nova, tako i stara izdanja uz popust od deset posto. Za svaku kupovinu vinila od minimalno 1000 dinara stičete pravo da ubacite kupon sa svojim imenom i telefonom u nagradnu kutiju. Nagradna igra traje od 12h do 21h, a javno izvlačenje dobitnika biće održano u nedelju, 17. aprila, sa dobitnicima objavljenim i na fejsbuk stranici  LEILA recordsa.

Facebook Event: RSD 2016.

Slavlje je već počelo u petak i to u Muzičkoj kući Metropolis (Makedonska 21), a nastaviće se celog vikenda. Do kraja nedelje obezbeđen je popust od deset posto n sva Univerzalova vinil izdanja, a slavlje vrhunac doživljava na večernjim žurkama na kojima od 21h muziku puštaju DJ Vojislav Pantić (subota) i DJ Sale Rockabilly.

Zvuk sa vinila odjekivaće i u Čumićevom sokačetu, gde će Mascom Store proslavljati ovaj jedinstveni praznik ploča od 11h do 19h.

mascom

„Ovaj  dan  proslavlja kulturu nezavisnih prodavnica ploča. Okuplja fanove, umetnike i hiljade nezavisnih prodavnica ploča širom sveta. Za Record Store Day spremaju se posebna vinil i cd izdanja u ograničenim tiražima koja se distribuiraju samo za ovaj događaj. Stotine umetnika širom sveta spremaju posebne nastupe i performanse samo za ovaj dan“, navode iz Mascoma.

Samo neki od izvođača čija jedinstvena izdanja možete da nabavite u subotu 16. aprila su: Death Cab for Cutie , Albert King/The Butterfield B, Willie Nelson/Uncle Tupelo, Madonna, Linkin Park, Air, Iron Maiden, Muse, David Bowie….

Pored izdanja pripremljenih za ovaj dan u Mascom Store-u Vas očekuje i dodatni popust od deset posto na sve vinile. Kako bi ova ova muzička proslava bila potpuna, u 13h u Čumićevom sokačetu sviraće i bend Lorna Wing.

Piše: Mladen Savković / Naslovna fotografija: Aspen Plummer, Unsplash.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s