Karantinske razglednice sa potpisom Džona Lenona

Poput pravih malih košnica širom otvorenih prozora, (g)radovi italijanskog umjetnika Pjera Paola Rovera posljednjih sedmica privukli su veliku pažnju na društvenim mrežama.

U okviru serijala „Imagine All The People“, inspirisanog čuvenom pjesmom Džona Lenona „Imagine“, Rovero na svojim radovima prikazuje gradove iz cijelog svijeta, tokom aktuelnih dana karantina, sa prozorima dovoljno otvorenim da možemo da vidimo šta rade njihovi stanovnici.

Tako se u Firenci kuva na sve strane, Madrid vodi ljubav, Sana ispija kafu, a London pije čaj u pet. Dok se Tokio oblači, Amsterdam slika, a Njujork čita… U ekskluzivnom intervjuu za Ključaonicu, ovaj umjetnik otkriva šta se krije iza osnovne ideje, zašto je odlučio da ovog proljeća razvije cijeli projekat koji je započeo još ranije i kako planira da nas povede na putovanje oko svijeta kroz dvadeset i četiri sasvim obična, a opet tako posebna sata.

Firenca

Kada si i kako došao na ideju da napraviš serijal radova „Imagine All The People“?

Rovero: Džon Lenon je bio sanjar. Jedne večeri odlučio sam da predstavim svojoj djeci pjesmu „Imagine“. Otišao sam na internet da ponovo pogledam originalni spot. Tu su Džon i Joko. Džon svira klavir i pjeva, dok Joko otvara sve prozore velike kuće. Upravo se iz tog spota rodila ideja za seriju radova „Imagine All The People“.

Otvoreni prozori predstavljaju veoma moćnu sliku, danas više nego ikad. Tokom ovog karantina suočavamo se sa teškim izazovima, ali takođe iznova otkrivamo vrijednost tišine, introspekcije, samoće i podrške. U stvari, vrata su se zatvorila, ali su se otvorili mnogi prozori. Najveći prozor koji lako možemo da otvorimo je mašta. Bez ove izuzetne sposobnosti naš um bi mogao da radi samo na osnovu stvarnih i aktuelnih podataka. Naš svijet bi bio ograničen samo na ovdje i sada. Bez mašte ova pandemija bila bi pakao.

Atina

Da li mi se čini ili se na svakom od ovih radova krije po jedan Džon Lenon?

Da, ubacio sam Lenona kako bih pokazao da je njegova poruka i dalje živa. Zahvaljujući mašti, njega uvijek možemo da vidimo u svim gradovima svijeta, u sadašnjosti, zajedno sa brojnim drugim ličnostima. Takođe sam ispisao i neke stihove iz njegove pjesme.

Osim Lenona, čini mi se da si na pojedinim radovima dodao i neke druge „poznate ličnosti“, poput Botičelijeve Venere?

Te poznate ličnosti su ljudi koji su obilježili jedan aspekt naše kulture. Dodao sam tako neke pjevače, naučnike i druge sanjare. Tu su i neki imaginarni likovi, pomiješani su sa stvarnim ljudima. Mi smo svi dio jednog sistema, svi smo međusobno povezani.

Pariz

Kako si birao gradove koje želiš da predstaviš i zbog čega su dobili baš određene aktivnosti?

Svaki grad ima svoju atmosferu, svoja svijetla i boje. Svjetlost i boje mu zapravo daju energiju. I to je prvo što me zanima – svjetlost i boje. Želio bih da opišem svaki od dvadeset i četiri sata u jednom danu, po sistemu jedan sat za jedan grad. Kada se projekat završi objaviću raspored gradova u pravilnom redosljedu i tada ćete moći da vidite putovanje oko svijeta koje počinje ujutro i završava novim izlaskom sunca, nakon što prođete kroz noć. Biram gradove prateći u skladu sa kretanjem svjetlosti, ali i sa događajima koji se svakodnevno dešavaju.

Izabrao sam Madrid jedne večeri, prije nego što sam iz vijesti saznao za neke tragične događaje. Na Instagramu sam primio poruku od jedne osobe, napisala mi je: „Molim te, nacrtaj Madrid.“

Madrid

Naše aktivnosti su ono što nama kao ljudskim bićima daje vrijednost. To su aktivnosti koje u stvari možemo da radimo u svim delovima svijeta. Oni su povezane sa umjetnošću, sa sportom, sa voljom, sa željom za ljubavlju. Svaka od odabranih aktivnosti se odvija u po jednom gradu, ali zapravo želim da istaknem da nismo toliko različiti, iako živimo veoma daleko.

U izboru aktivnosti postavljam sebi jednostavno pitanje: „Da sam u to doba dana, u toj posebnoj svjetlosti i atmosferi, šta bih želio da radim?“ Odgovor je očigledno subjektivan. U Firenci, u podne, volio bih  nešto da pojedem. U Madridu, tokom zalasku sunca, volio bih da vodim ljubav. Tokom noći u Jerusalimu volio bih da se molim… To je igra. Svako od vas može da uradi isto!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s