Filmovi iz Srbije trijumfovali u Pulskoj areni

Ostvarenja reditelja Vuka Ršumovića, Stevana Filipovića, Stefana Ivančića i Darka Bajića osvojila su značajna priznanja žirija, ali i publike, na 62. Pulskom filmskom festivalu, koji je svečano zatvoren 25. jula u Pulskoj areni.

051

U kategoriji filmova iz međunarodnog programa Zlatnu arenu osvojio je novi film Stevana Filipovića „Pored mene“, koji je svetsku premijeru imao upravo na Pulskom filmskom festivalu.

Žiri, koji su činili producentkinja Olinka Vištica, reditelj Srđan Dragojević i filmski kritičar Kristofer Gudvin, navode kako ovaj film nagradu zaslužuje za „hrabro portretiranje nove generacije našeg vremena koju progone duhovi starih ideologija i strahovi prema neizvjesnoj budućnosti, novim vrijednostima i tehnologiji“.

„Posebno pohvaljujemo izvedbe mladih glumaca koji su s posebnim vještinama pružili umjetničku tvorevinu srednje škole kao metaforu našeg društva, nažalost, još uvijek duboko pogođenim nacionalizmom, homofobijom i klasnom diskriminacijom“, navodi se u obrazloženju žirija.

005

Kada je u pitanju program namenjen filmovima u kojima je Hrvatska jedan od manjinskih koproducenata, sve nagrade pokupio je film „Ničije dete“, debitantsko ostvarenje reditelja Vuka Ršumovića. Otkako je premijerno prikazan, potom i nagrađen na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji, film „Ničije dete“ osvojio je čak 26 priznanja širom sveta. Žiri u Puli ocenjuje ga kao „potresan i važan film inspirisan šokantnom i istinitom pričom“.

Reditelj Vuk Ršumović izjavio je kako je neverovatan osećaj naći se pred publikom u Pulskoj areni i uopšte dobiti priliku da prikažete film na mestu sa takvom filmskom tradicijom.

„Sećam se tog festivala kada sam kao mali dolazio sa roditeljima direktno iz Rovinja, i sada su se sva ta sećanja i emocije vratile. Istra je za mene uvek bila posebno mesto. To je mesto koje čuva kontinuitet lepih emocija i prijateljstva izmedju naših naroda, a to je veoma blisko onome što je bio cilj rada na filmu ’Ničije dete’, da nas zbliži tako što će kroz jednu tragičnu ljudsku sudbinu naći zajednički imenitelj naše kolektivne nesreće“, kazao je Ršumović. „Ove godine, srpski film u Puli je osvojio niz lepih nagrada, i nadam se da će to biti podstrek našim institucijama da shvate značaj našeg filma u regionu i svetu i da učine sve kako bi se industrija pomerila s mrtve tačke.“

050

Osim Zlatne arene za najbolji film u ovoj kategoriji, „Ničije dete“ donelo je Ršumoviću i Zlatnu arenu za režiju, „za briljantan prvi rediteljski poduhvat dodatno impresivan zbog izuzetnog rada sa decom i naturščicima“.

Upravo jedan od njih, Denis Murić dobio je Zlatnu arenu za glumačko ostvarenje, a za ovog mladog glumca žiri navodi da svojom snažnom izvedbom pokriva širok raspon egzistencijalnih i fizičkih stanja i emocija.

088

Žiri studentskog programa najboljim filmom proglasio je ostvarenje „Leto bez meseca“ Stefana Ivančića, za dramaturški uspešan i vizuelno efektan prikaz kraja detinjstva.  Kada je reč o glasovima publike, koja je od 18. do 2. avgusta gledala i ocenjivala na desetine dugometražnih i kratkometražnih filmova, najveću ocenu, čak 4.85, dobio je film „Bićemo prvaci sveta“ reditelja Darka Bajića!

Zlatna arena za najbolji hrvatski film pripala je ostvarenju „Zvizdan“ reditelja Dalibora Matanića, koji je nedavno nagrađen i na čuvenom festivalu u Kanu. Ova hrvatsko-srpsko-slovenačka produkcija ocenjena je od strane žirija kao film koji ima sposobnost da dopre do gledalaca svojom porukom, kroz odlično artikulisani narativnu strukturu i originalne glumačke izvedbe.

(Tekst: Mladen Savković / Foto: PulaFilmFestival.hr)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s