Besplatne vožnje taksijem kroz Beograd…

… ukoliko ste spremni da vas na željeno odredište doveze umetnik!11951488_847755518672709_8605999754229502864_o

Projekat „Sound Development City“ je tronedeljna umetnička ekspedicija između dva evropska grada, koju je 2012. godine pokrenula organizacija „Sound Development“ iz Ciriha, sa ciljem da podstakne kreativnu slobodu autora koji se izražavaju u različitim umetničkim disciplinama.

Ove godine ekspedicija se odvija između Beograda i Atine u periodu od 9. do 27. septembra, a u njoj učestvuje 13 međunarodnih umetnika. Sedište ekspedicije u Beogradu biće u Galeriji 12 HUB, dok će to u Atini biti prostor Synergy-o. Projektne aktivnosti u Beogradu  traju od 9 do 15. septembra.

Međunarodni žiri koji su činili: Milica Pekić (Galerija 12 HUB, Beograd), Poka-Yio (Atinsko bijenale, Atina), Esther Eppstein (Message Salon, Cirih), Andreas Finke (Sound Development, Cirih) i Martin Heller (Heller Enterprises, Cirih) odabrao je 13 učesnika iz 11 zemalja, a pristigle su 502 prijave iz 63 zemlje. Konkurs  je bio otvoren za umetnike iz celog sveta i iz svih oblasti umetnosti.

Ekspedicija daje sjajnu priliku umetnicima da zajedno rade u novom okurženju, koje može da inspiriše i podstakne na nova iskustva. Takođe nudi podsticajan model rada, intenzivan period posvećen isključivo istraživanju, saradnji i stvaranju”, objašnjava format ekspedicije kustoskinja i članica žirija Milica Pekić.

Silent Walk / Riga (Foto: Duscha Kistler)
Silent Walk / Riga (Foto: Duscha Kistler)

Učesnici ovogodišnje ekspedicije su: Narda Alvarado (Bolivija),Veli i Amos (SIovenija/Švajcarska), Ryan Ferko (Kanada), Rowan de Freitas (Velika Britanija), Friedrich Greiling i Sven Ulber (Nemačka), Luka Ivanović (Srbija/Nemačka), Marcin Knyziak (Velika Britanija), Joni Murphy (SAD), Klara Ravat (Španija/Nemačka), Roberto Santaguida (Kanada) i Vreni Spieser (Švajcarska).

„Sound Development City“ poziva Beograđane da postanu deo umetničke ekspedicije!

Nekolicina umetnika koji učestvuju u ekspediciji razvijaće svoje projekte kroz interakciju sa stanovnicima Beograda. Luka Ivanović, poznat i kao Lukatoyboy (rođen u Beogradu, a trenutno živi i stvara u Berlinu) kao i Friedrich Greiling i Sven Ulber, umetnici iz Nemačke, ponudiće nesvakidašnju besplatnu taxi vožnju, a jedino što traže zauzvrat je da saputnici sa njima podele priču, pesmu, zvuk, ili da nešto odsviraju.

Umetnici “taksiraju” od podneva do večeri svakog dana između 10. i 15. septembra. Svi koji žele da rezervišu svoj termin za vožnju Beogradom sa Lukom neka pozovu: 064 280 2012, a da bi im taksisti bili Sven i Friedrich, mogu se javiti na: 062 1465580.

U petak, 11. septembra u 21 čas u bioskopu „Zvezda“ biće prikazan grafiti dokumentarac „Style Wars 2“, čiju režiju potpisuje slovenačko-švajcarski umetnički dvojac Veli i Amos, koji su ujedno producenti i reditelji. Ovaj metaforičan i nadasve zabavan film, zapravo je višeslojni, savremeni omaž kultnom dokumentarcu „Style Wars“ (1983). Veli i Amos su entuzijastički, bez novčanih sredstava krenuli na prekookeansko putovanje obilazeći jednako i galerije, ali i ratom zahvaćena područja, sa idejom da verno prikažu aktuelno stanje grafiti umetnosti na internacionalnoj sceni.

Klara Ravat (Španija/Nemačka) 14. septembra organizuje „Mirisnu šetnju“- celodnevnu ekskurziju, koja je ujedno eksperiment i radionica, tokom koje će, zajedno sa učesnicima, pokušati da odgonetne kako miriše Beograd. Zajedno će sakupljati mirise koji ih prate gradom, a zatim će naučiti da ih ekstrahuju uz pomoć tradicionalnih metoda destilacije. Broj učesnika je ograničen na 10.

Učešće je besplatno, ali je neophodno poslati kratko motivaciono pismo na engleskom jeziku na imejl: barrufetaclara@gmail.com.

Richard Eigner (Foto: Teemu Välkkynen)
Richard Eigner (Foto: Teemu Välkkynen)

Trinaestoro umetnika će 14. septembra pripremiti raznovrsnu trpezu, začinjenu ukusima sa različitih strana sveta u okviru „Delikatesnog ponedeljka“ u KC Grad. Manifestacija počinje u 19 časova, a pored hrane, posetioci će moći da pogledaju i umetničke intervencije.

Više informacija o svim projektima se nalazi na zvaničnom sajtu, kao i na fejsbuk stranici.

SOUND DEVELOPMENT

„Sound Development City“ je projekat koji realizuje „Sound Development“, nezavisna, nekomercijalna kulturna inicijativa iz Ciriha, Švajcarska. „Sound Development City“ ima za cilj da inspiriše kroz praktična iskustva i da omogući blisku razmenu između različitih umetnika. Format ekspedicije je razvijen u saradnji sa „Heller Enterprises“, agencijom za projekte iz oblasti kulture.

Korisni linkovi

Sound Development: http://sound-development.com
Heller Enterprises: http://hellerenter.ch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s