Koliko je grama rizika dovoljno za umetnost?

Da je Ulaj tokom performansa slučajno strelom usmrtio Marinu Abramović, da li bi se ta vest našla na stranama kulture ili crne hronike?

Marina Abramović (Vimeo Printscreen)
Marina Abramović (Vimeo Printscreen)

Šta se desi kada se sudare umetnost i rizik – upravo je to tema velike izložbe „Rizik“ (Risk) koja će od 10. oktobra do 17. januara biti otvorena u galeriji „Turner Contemporary“ u britanskom gradiću Margejtu.

„Francis Alis je uleteo u centar tornada; Bas Jan Ader se otisnuo na plovidbu u potrazi za čudesnim i nikada se nije vratio; ORLAN se podvrgla plastičnoj hirurgiji; Marina Abramović je imala luk i strelu uperenu u pravcu svog srca; Pedro Rejes je pravio muzičke instrumente od vatrenog oružja a Rut Proktor se poigravala sa slobodim padom u galeriji“, navodi se u saopštenju za medije kojim „Turner Contemporary“ otkriva samo deo onoga što očekuje posetioce izložbe „Rizik“.

Ova nesvakidašnja izložba ispituje granice između umetnosti i rizika, genijalnosti i ludila, i gura posetioce da iz svoje zone komfora pređu u sferu nepoznatog i neočekivanog.

„Kreiranje svakog umetničkog dela uključuje skok u nepoznato, a tokom prošlog veka umetnici su sebe  izlagali raznim rizicima, izazivajući posmatrače, odslikavajući tako značenje rizika u našem društvu i svakodnevnom životu“, stoji u saopštenju ove galerije. „Sada je vaš red da uđete u galeriju, preuzimajući sav rizik na sebe.“

U okviru pratećeg programa izložbe, od 26. oktobra do 1. novembra, biće izveden i performans „Maze: Risk Edition“. Produkciju potpisuju Kompanija Jasmin Vardimon i galerija, a učestvuju plesači Maria Dulgeri i Uroš Petronijević.

Osim galerije „Turner Contemporary“, u organizaciji izložbe su učestvovali autori istraživačkog projekta „Organizing Disaster“ sa londonskog Goldsmits univziteteta, kao i kustoskinja Frančeska Laura Kavaljo.

Reč je o prvoj izložbi te vrste u Velikoj Britaniji, a postavka uključuje radove čuvenih svetskih umetnika koji su stvarali u drugoj polovini XX veka, kao što su Marina Abramović, Eva Hese, Iv Klajn, Marsel Dišan, Andreas Gurski, Gerhard Rihter, Joko Ono, Hose Davila, ORLAN, Ai Vejvej

Ulaz na ovu, kao i na ostale izložbe galerije „Turner Contemporary“ je besplatan. Radno vreme galerije je od utorka do subote, od 10 do 17 časova.

Odnos umetnika i rizika bila je tema i velike izložbe Ljubav prema riziku, koju je 2012. godine u Zagrebu organizovao Muzej suvremene umjetnosti. Tom prilikom u hrvatskoj prestonici prvi put su bila izložena djela umjetnika poput ORLAN, subverzivnog Larija Klarka, duhovitog Ervina Vurma ili omiljenog Pola Makartnija…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s