FEST 2016: Šta donosi „Srpski film“?

Čak šesnaest filmova biće prikazano na ovogodišnjem FEST-u u okviru takmičarskog programa „Srpski film“, od kojih „Vlažnost“ Nikole Ljuce 26. februara u Sava centru svečano otvara festival.

Untitled

Piše: Mladen Savković

Nakon svjetske premijere na nedavno održanom Berlinalu, debitantsko dugometražno ostvarenje reditelja Nikole Ljuce domaću premijeru imaće na ovogodišnjem FEST-u. „Vlažnost“, priča o menadžeru Petru koji pokušava da sačuva privid o svom naizgled savršenom životu koji neizbježno puca po šavovima, u Beograd stiže na talasu dobrih kritika iz Berlina.

Odmah nakon premijere na FEST-u, „Vlažnost“ će se već od 3. marta naći na bioskopskim repertoarima širom Srbije.

Još jedan film se, nakon „zvučne“ svetske premijere, domaćoj publici prikazuje upravo na FEST-u. Riječ je o rediteljskom debiju glumice Mirjane Karanović, filmu „Dobra žena“ u kojem Karanović igra i glavnu ulogu, ženu odlučnu da se riješi tumora iz svog tijela, ali i iz svog tridesetogodišnjeg braka.

Film je premijerno prikazan prošlog mjeseca na Sandensu, nastavljajući poslednjih godina uspostavljen niz srpskih filmova koji se probijaju do najvažnije smotre nezavisnog filma u SAD.

Sa novim filmom na FEST stiže i Oleg Novković. Očekivanja nisu mala, s obzirom na to da je riječ o drugom dijelu trilogije započete filmom „Beli beli svet“, koji je imao više nego uspješan festivalski život širom planete.

„Otažbina“ prati život Mace, koja je prije deceniju i po izgubila bebu, da bi ju je potom i muž Jovan napustio. Danas, ona radi kao pjevačica u kafani svog vjenčanog kuma, pokušavajući da se izbori sa svijetom oko sebe koji se suviše brzo okreće, dok Jovan napušta iskušenički život u manastriu, misleći da je boga pronašao u djevojčici Milici.


Za razliku od ovih izrazito socijalnih, posredno političnih tema, reditelj Bakur Bakuradze predstaviće se publici rusko-srpskim filmom „Brat Dejan“, pričom o bivšem generalu Dejanu Staniću koji se krije od Haškog tribunala više od deset godina. (Zvuči poznato?) Ali, kada mu se zdravstveno stanje pogorša, moraće da promijeni svoje prebivalište, što znači da će morati i da uspostavi odnos sa novim okruženjem.

Svoje mjesto na FEST-u dobilo je još nekoliko debitanata, pa se takom u ovoj festivalskoj selekciji nadmeću Filip Gajić sa filmom „Sizif K.“ i Nemanja Ćipranić sa dramom „Amanet“.

Pred FEST-ovom publikom biće prikazani i prošlogodišnji domaći filmski hitovi, filmovi „Panama“ Pavla Vučkovića, „Pored Mene“ Stevana Filipovića i „Smrdljiva bajka“ Miroslava Momčilovića. Biće zanimljivo posmatrati da li će neki od srpskih filmova sa ovogodišnjeg FEST-a, među kojima su i „Paluba ispod Terazija“ Dejana Vlaisavljevića Nikta i „Procep“ Dejana Zečevića, imati uspješan bioskopski život.

Brisanje granica koje se provlači kroz ovogodišnji slogan 44. FEST-a možda se i najbolje ogleda upravo u festivalskom programu „Srpski film“, u koji je uvršteno i nekoliko regionalnih produkcija. (Sada postaje znatno jasnije otkuda čak 16 filmova u ovom programu.)

Tako je u ovu selekciju zalutao i hvaljeni film „Zvizdan“ Dalibora Matanića (ovogodišnji hrvatski kandidat za Oskara), koji od nagradom ovjenčanog uspjeha u Kanu prošle godine niže samo nove pohvale. Tu je i odlično ostvarenje „Ti mene nosiš“ hrvatske rediteljke Ivone Juka, koju je Holivud Reporter nazvao balkanskom verzijom filmova „Fatalna nesreća“ i „21 gram“. (Potpuna konfuzija nastaje ukoliko se uzme u obzir da je ovaj film završio kao crnogorski kandidat za Oskara…)

Međutim, najveće iznenađenje za ovdašnju publiku mogla bi da predstavlja gorka komedija „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ Ivana-Gorana Viteza, o partizanima koji se prijavljuju na nacionalno takmičenje talenata, ne bi li osvojili prvu nagradu – nastup na svečanoj večeri pred Hitlerom – i potrudili se da jednim ubistvom okončaju Drugi svetski rat.

Pažnju zaslužuje i novi film Antonia Nuića, koji se nakon izvrsnog „Kenjca“ vraća sa ostvarenjem „Život je truba“, porodičnom pričom koja sasvim pristaje Balkanu, a čija se radnja odvija tokom familijarnih okupljanja na svadbi i božićnoj večeri. Tu je i novi film Zrinka Ogreste „S one strane“, koji je još jedno balkansko ostvarenje prikazano na ovogodišnjem Berlinalu.

O nagradama u programu „Srpski film“ odlučivaće žiri koji čine glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić (predsjednik žirija), scenarista i reditelj Vuk Ršumović, rumunska glumica Kozmina Stratan, hrvatski reditelj Nevio Marasović, umjetnički direktor Filmskog festivala u Kotbusu Bernd Buder.

Oni će dodijeliti najvažniju nagradu, Beogradskog pobednika za najbolji film, kao i nagradu žirija, nagrade za najbolju režiju, scenario, žensku i mušku ulogu i nagradu za najbolju debi ulogu. Osim toga, biće dodijeljene i nagrade za manjinske koprodukcije (film, režija, uloga), kao i nagrada kritičara regiona „Nebojša Đukelić“ za najbolji film, o kojoj će odlučivati filmski kritičari Zoran Janković i Stjepan Hundić i producent Filip Feti Dautović.

Ovogodišnji, 44. po redu Međunardni filmski festival FEST, održava se od 26. februara do 6. marta u Sava centru, Domu omladine Beograda, Kulturnom centru Beograda, bioskopima Cineplexx i Fontana i u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Sve informacije o filmovima i rasporedu projekcija možete pronaći OVDJE.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s