SLIM – Sajam literature za mlade od 2. do 4. marta

Književni blog za djecu i mlade “Knjigoskop” organizuje Sajam literature za mlade SLIM 2016, od 2. do 4. marta u tri beogradske srednje škole: Filološka gimnazija, Sedma i Peta beogradska gimnazija.

U saradnji sa školskim parlamentima ove tri škole, učenicima će biti omogućeno da upoznaju kvalitetne naslove savremene svjetske književne produkcije za mlade.

“Biće to ujedno i prilika da se mladi čitaoci međusobno povežu radi razmene informacija, vršnjačkih preporuka i dobijanja popusta u nabavci odabranih knjiga”, poručuje Aleksandar Grubaš u ime “Knjigoskopa”.

SLIM je motivisan željom da se poveća sklonost srednjoškolaca čitanju kao obliku provođenja slobodnog vremena. Kako bi se čitalačko iskustvo učinilo mladima zanimljivijim, SLIM se tematski specijalizovao za književna ostvarenja tzv. “young adult” žanra.

Ova odrednica obuhvata književnost namijenjenu tinejdžerima, sa glavnim likovima koji obično takođe pripadaju tom uzrastu, kao i sa socijalnim i psihološkim temama značajnim za taj uzrast: odrastanje, status u porodici, socijalni i moralni razvoj, životni stilovi, lični identitet, prihvatanje vršnjaka, emotivna vezivanja i sl.

SLIM se organizuje uz podršku izdavačkih kuća “Kreativni centar”, “Urban Reads” i “Odiseja”, koje u svojim katalozima imaju kvalitetan i atraktivan izbor “young adult” naslova sa raznih kontinenata.

Izvor / Foto: Knjigoskop

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s