Knjižari uzvraćaju udarac: Šta se čita ovog proljeća?

Svaki put kada ova planeta postane bogatija za još jednu knjižaru, to je dovoljan razlog za slavlje, zar ne?

Piše / Pokušava da fotka: Mladen Savković

Nepuna četiri mjeseca otkako je Amazon, najveća svjetska internet knjižara, dobio u Sijetlu svoj kutak van virtuelnog svijeta, Makart, jedan od najvećih domaćih onlajn prodavaca i distributera knjige, dobio je svoj kutak u Čumićevom sokačetu, gdje se već godinama unazad otvaraju neke od najzanimljivijih radnji u Beogradu.

Ono što knjižare održava u životu (osim knjiga i čitalaca, naravno) jesu i knjižari i knjižarke. Bez obzira na beskonačna čitanja recenzija i komentara na internetu  još uvijek ništa ne može da zamijeni „pomoć prijatelja“ – savjet knjižara, komentar, živi razgovor i osjećaj izlaska iz knjižare sa knjigom i gomilom utisaka pod rukom. Romantičarski ili ne, tako je. Bar u mom slučaju…

„Mi smo ti kao ptice dodo, ali se nekako još uvek ne damo“, kaže mi Marko Srdanović, jedan od stubova Makartove kuće kulture. Došavši na ideju da se posebna pažnja u eri interneta pokloni knjižarima i njihovoj važnoj ulozi , zamolio sam Marka za nekoliko preporuka.

DSC00077

Ugostivši me u Makart Store & More knjižari kišnog četvrtka popodne, vodeći me od police do police, Marko mi oduševljeno pokazuje različta izdanja, kao da je kustos u giganstskom Luvru, a ne knjižar u nekoliko kvadrata velikoj knjižari. Ali i na tih nekoliko kvadrata smjestilo se pregršt iznenađenja za posjetioce, među kojima centralno mjesto zauzimaju knjige koje se prodaju po veoma povoljnim cijenama, ali upakovane tako da se ne zna o kojim naslovima niti autorima je riječ.

„Ali da to ne bude baš kupovanje mačke u džaku, napisali smo male tizere, pa ko voli nek izvoli“, šali se Marko.

DSC00088

U drugom kraju knjižare smještena je top lista na kojoj se trenutno osim Markove preporuke tri romana, nalaze i preporuke Ivana Bevca i Đorđa Milosavljevića. Koju policu ispod predstavljeni su ruski savremeni klasici, pa posjetioci mogu da izaberu da li su #TimPrilepin ili #TimPeljevin.

„Još dugo će knjige opstajati u ovom štampanom izdanju, bez obzira na to što mi uspešno poslujemo i preko interneta. Nije mali broj nas čitalaca, mlađih i starijih, kojima je knjiga fetiš, koji vole da je drže u rukama, pomirišu, listaju, izvuku je sa police i pozajme je nekom“, primjećuje Marko.

U Makartovoj knjižari koleginice i on trude se da privuku čitaoce svih generacija na različite načine. „Outlet“ odjeljenje tako donosi kvalitetna i pristupačna izdanja na popustu, dok su pojedina djela u knjižari preporučena uz odštampane komentare ili pak reprezentativne citate iz knjiga, pa tako Markesov roman „Pukovniku nema ko da piše“ reklamira odlomak:

Pukovniku je bilo potrebno sedamdeset pet godina – onih sedamdeset pet godina života, minut po minut, da bi stigao do tog časa. Oseti se pročišćenim, bezuslovno jasnim i nepobedivim u času kada je odgovorio: „Govna!“  

Za slučaj da i dalje čitate ove redove, nakon male šetnje Makart Store & More  knjižarom, evo i Markovih preporuka za Ključaonicu:

Očajanje (1936), Vladimir Nabokov // Izdavač: L.O.M., 2009

Srdanović 03

Vladimira Nabokova svi pamte po famoznoj „Loliti“. I ma koliko to bilo zabavno i devojčicama a i starijim čikama, taj čovek je napisao još nekoliko remek dela. Jedno od potcenjenih definitivno se zove „Očajanje“. Neću mnogo da pričam sada o plotu knjige, ali interesantno je da je Nabokov, za kojeg  sve možemo da kažemo sem da je pisac krimi romana, napisao upravo tako nešto.

Ovo je priča o čoveku koji zamišlja da ima dvojnika i želi da učini savršeni zločin. Nažalost, tog dvojnika samo on vidi i niko više. „Očajanje“ je pravo remek delo Rusa u Francuskoj, Francuza u Rusiji.

52 idealna filmska vikenda (2013), Milutin Petrović // Izdavač: Čekić, 2013

Srdanović 05

Milutin Petrović nije samo filmski reditelj, ne bavi se samo muzikom, već i piše. Piše odlično! „52 idealna filmska vikenda“ savetuju kako da provedete kvalitetno vreme vikendom uz njegov savršen izbor.

Kako bi rekao Džon Ford: „Kad hoću da pošaljem poruku, napišem pismo, ne snimim film.“ Neka to bude jedan od lajtmotiva ove knjige.

Audicija (1997), Rju Murakami // Izdavač: Booka, 2012

DSC00083

Zli jezici kažu da je omiljeni pisac Harukija Murakamija, mnogo poznatijeg Murakamija, Rju Murakami. Pretpostavljam da Murakami na japanskom znači nešto kao Jovanović, Ilić, Petrović, pošto izgleda da se svi pisci zovu Murakami. „Audicija“ Rjua Murakamija, moj omiljeni roman tog autora, nastala je na tradiciji klasične japanske književnosti.

Ako je Haruki Murakami okrenut zapadu, ovaj je očigledno čitao Akutagavu, čitao je Tanizakija i Kavabatu, s tim što u njegovoj književnosti likovi nisu devojke razbarušene kose uklete  u šumama, napušteni samuraji i borci, već su to ljudi od krvi i mesa koji žive u soliterima i bave se prozaičnim stvarima. Ovo je knjiga o osveti, inače izvrsno ekranizovana od strane kultnog horor reditelja Takašija Mikea. A ako Haruki Murakami sluša Bitlse, Rju cepa Ramštajn.

 

Tvoj sin Huckleberry Finn (2015), Bekim Sejranović // Izdavač: Booka, 2015

Srdanović 06

Postoje romani reke, a ovo je roman o reci, samo što ovaj Haklberi Fin ne plovi Misisipijem. Bekim Sejranović je trenutno najbolji pisac regiona, najbolji pisac bivše Jugoslavije.

 


 

** BONUS TRACK **

Ključaonica „na kvarno“ kopira i Markove predloge sa Makartove aktuelne top liste, za sve one i dalje žedne preporuka:

Krvavi meridijan – Kormak Makarti

Potcenjeno remek delo najvećeg američkog pisca današnjice.

Godišnja doba – Stiven King

I kada ne piše horor, majstor ostaje majstor. „Bekstvo iz Šošenka“, „Nadareni učenik“, „Ostani uz mene“ i maestralni „Metod disanja“ u jednoj knjizi.

Očajanje – Vladimir Nabokov

Da li vaš dvojnik postoji? Da li ste spremni da isplanirate savršen zločin?

Možda ove Markove preporuke iz Makart Store & More knjižare ostanu usamljeni primjer, a možda postanu tek prva strana u ciklusu preporuke knjižara i knjižarki? Šta ti misliš o tome?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s