Vodič kroz 13. Beogradski festival igre

Pod sloganom „Sreća se igra“, jedan od najboljih festivala umetničke igre u svetu, Beogradski festival igre u okviru svog trinaestog izdanja od 19. marta – 10. aprila, predstavlja publici atraktivan izbor naslova sa svetske scene.

Ukupno 15 kompanija iz 13 zemanja, sa preko 30 koreografskih postavki,  biće izvedeno u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu.

A NDT I 6
Holandski plesni teatar

19. mart u 20h | Sava Centar – Svečano otvaranje Festivala ujedno označava i peto po redu gostovanje kultnog Holandskog plesnog teatra u Beogradu. NDT 1 donosi dva komada u koreografiji Pola Lajtfuta i Sol Leon. Postavka „Pucaj na Mesec“ uvodi nas u svetlucavi sjaj ljubavnog života tri različita para, dok „Stop-Motion“predstavlja tehnološke scenske novine u kombinaciji sa melanholičnom muzikom Maksa Rihtera. Najveće iznenađenje večeri, jeste rad belgijske kompanije Peeping Tom za Holandski plesni teatar. U pitanju je naslov „Vrata koja nedostaju“, inspirisan raskršćem između igre, teatra, umetnosti i života. Francuski Le Figaro navodi da je „svega pet minuta ove predstave dovoljno da budemo sigurni da je upravo ova trupa jedno od sedam svetskih čuda pozorišne scene“!

20. mart u 20h | Beogradsko dramsko pozorište – Za svoju najnoviju produkciju Juval Pik, slavni izraelski koreograf sa stalnom adresom u Francuskoj, koristi poznate muzičke komade, kako bi pokrenuo neku vrstu kolektivnog sećanja. Istraživanje starih albuma sastava Kraftverk, otkriva analogni zvuk i ritam koji podseća na otkucaje srca, pokrete izazvane disanjem i brzim hodom, muzički gest preveden na ljudsku skalu. Zainteresovan za elastičnost prostora između igrača, komad „Are Friends Electric?“ povezuje različite vrste materijala, stvarajući svežu igru za ansambl, hibridnu formu koja otvara nove prostore. Predstava će nakon svoje međunarodne premijere u Beogradu, otići na Bijenale igre u Lionu i na Atinski festival.

21. mart u 20h | Pozorište na Terazijama – Žena sedi u prostranoj muzejskoj galeriji i gleda sliku. U blizini vrata, čovek posmatra prizor… Ovo je prva scena u predstavi koreografa Markosa Moroa i njegove trupe La Veronal iz Barselone, kojima je toskanski grad bio inspiracija za ogled nad ljudskim telom. Vekovima je Sijena beležila promene koje je „ljudski materijal“ iskusio, posebno tokom renesanse. Sijena je vanvremenski prostor, gde je linija između stvarnosti i fikcije tanka, a potreba ljudskih bića da promišljaju sebe, konstantna. Postavka je bogata referencama drugih umetničkih disciplina, posebno filma i literature, konstruisana u formi uznemirujućeg eseja o telu koje zauzama centralno mesto na sceni. „Gledanje ove predstave je kao uživanje u filmu Kišlovskog, sedite mirno, čekajući eksploziju vizuelne i narativne fešte, kakvu nećete moći da zaboravite.“ (Time Out Barcelona)

23. i 24. mart u 21h | Sava Centar (scena) – Predstava „Istočna senka“ u korografiji slavnog Jiržija Kilijana i produkciji njegove nove trupe, bila je najavljena kao jedan od najvažnijih događaja prethodnog festivala. Povreda glavne igračice je dovela do otkazivanja evropske turneje, ali se Kilijan ipak pojavio pred beogradskom publikom u okviru specijalno osmišljene večeri, dok je komad inspirisan pričama Samjuela Beketa o iskustvu koje se ne može kupiti, sačekao novo izdanje manifestacije. „Istočna senka“ je intenzivno delo koje vas pokreće. U njemu igra, muzika, dekor i video, zajedno pletu dirljivo i nezaboravno pozorišno iskustvo… Egzistencijalna potraga za životnim saputnikom zarad sopstvene umišljene kompletnosti, predstavljena je nežno, poput male kutije u kojoj se kriju uspomene na apsurdne situacije i tragikomične greške. (Dance Europe)

26. mart u 20h | Beogradsko dramsko pozorišteVaclav Kuneš je bio igrač Holandskog plesnog teatra, a zatim je u rodnom Pragu osnovao kompaniju 420PEOPLE. Komad „Opsena“ je inspirisan stand-up komedijom, i balansira između humora i mučnog preispitivanja onih koji stoje na sceni i pokušavaju da nasmeju publiku. Šta se nalazi iza tog smeha koji volimo da doživimo iz pozicije gledaoca? Šta se krije iza elegancije i lakoće igrača kojima se divimo? I šta se dešava sa komičarima? Da li su oni zaista tako zabavni i srećni? A igrači, šta je sa njihovom energijom kada se reflektori ugase? Spust niz tobogan. Euforija koja se predaje strahu… Po rečima kritike ovo je „fascinantna i uznemirujuća predstava“!

28 i 29. mart u 20h | Pozorište na Terazijama – „Savršena tela čine savršene stvari“, jedan je od naslova u Njujork Tajmsu, koji se vezuje za njujoršku trupu Complexions i verovatno je najbolje i definiše. Snažni, visoki, mahom crni igrači, donose neponovljivu energiju i oluju tehničkih bravura. Trupa koja postoji skoro tri decenije i oduševljava publiku najvećih pozorišta u svetu, po prvi put nastupa u našem regionu sa programom koji obećava fantastičnu zabavu. Koreografe i direktore ove trupe, Dvajta Rodena i Dezmonda Ričardsona najšira javnost poznaje zahvaljujući brojnim američkim filmovima, kao partnere Dijane Višnjeve, ali i kao umetnike koji su kreirali za Prinsa, Lenija Kravica ili Patrika Svejzija.

A COMPLEXIONS 21
Complexions

30. mart u 20h | Sava Centar – Planetarno poznat po koreografijama koje su otvorile olimpijske igre u Atini i Bakuu, Dimitris Papajoanu je jedan od najcenjenijih grčkih savremenih umetnika. Kombinujući svoja znanja i iskustva iz oblasti vizuelnih i scenskih umetnosti, on kreira nezaboravne i spektakularne prizore, nakon kojih ostajemo sigurni da pozorište još uvek može ponuditi neponovljivu magiju. „Mrtva priroda“ je komad koji donosi opustošenu scenu pod rastegljivim nebom, na kojoj optičku iluziju stvaraju skladna ljudska tela u Sizifoskom pokušaju potrage za smislom. Njujork Tajms navodi da je „ovo delo koje podjednako pripada slikarstvu, arhitekturi, filozofiji, teatru i umetničkoj igri. Ova predstava je vrhunska umetnost, nakon koje vam neće biti lako da se vratite u običan život“.

1. april u 20h | Sava Centar // 2. april u 20h | Srpsko narodno pozorište, Novi Sad – Jedna od najsmelijih evropskih kompanija sa sedištem u Frankfurtu i Drezdenu, i pod dugogodišnjom umetničkom direkcijom slavnog Vilijama Forsajta, Kompanija Drezden Frankfurt svojom najnovijom produkcijom „Primarna trilogija“ koreografa Jakopa Godanija, najavljuje novo poglavlje u svom radu. Gostovanje na Beogradskom festivalu igre, ujedno je i međunarodna premijera ovog komada, i prilika da se naša publika upozna sa Godanijevim atraktivnim stilom, i estetikom novog doba. „Veštinom matematičke preciznosti i strastvene fizikalnosti pokreta ovog dela – odražavajći složene odnose između pokreta i percepcije – Godani nam otkriva umetničku suštinu koja u slučaju ove kompaniji znači identitet. I sve to na jednoj sceni, koja postaje sinonim beskrajnih mogućnosti.“ (Ballet Tanz)

2. april u 20h | Beogradsko dramsko pozorište // 31. mart u 20h | Srpsko narodno pozorošte, Novi Sad – Montrealska RUBBERBANDance grupa i koreograf Viktor Kihada, donose prefinjeno delo savremene igre „Empirijski kvocijent“, koje se bavi pokretom i snagom grupe. Bez nametanja narativne niti, koreograf gradi karaktere za šest igrača, govoreći o međuljudskim odnosima kao središtu umetničke inspiracije i pristupa. Ideje koje se prepliću u naizgled apstraktnom radu, vezane su za lične doživljaje i osećanja transformisana vremenom i iskustvima pojedinaca, ostavljajući trag nostalgije, ponekad čak i žaljenja, ili čudnog bdenja nad tananim ljudskim životnim putanjama. Ukoliko se sećate nastupa trupe Kidd Pivot ili ste ljubitelj koreografskog opusa čudesne Kristal Pajt, ne propustite gostovanje ove trupe.

3. i 4. april, 20h | Pozorište na Terazijama – Da bi pobegli od svog dosadnog posla „od 9 do 5”, četvorica genijalnih kancelarijskih radnika izmišljaju TRAS! – maštovitu igru, u kojoj se običan život stavlja u centrifugu. U urnebesnoj i eksplozivnoj predstavi Kompanije Kristjana Ingimarsona iz Kopenhagena, svakodnevnica radnog mesta je pretvorena u svet nastanjen vanzemaljcima, super-herojima i klasičnim negativcima iz filmskih blokbastera. Kroz vratolomne trikove, fizičke podvige koji oduzimaju dah i uzbudljiv ugao posmatranja sveta, TRAS! nas uvodi u neverovatnu pobunjeničku avanturu. TRAS! je mešavina komedije, narativnog pozorišta, akrobatike i rizičnih fizičkih zadataka. Predstava bez reči, koja nudi maštovoto, akcijom napojeno, visoko-zabavno iskustvo, dovodeći fizički teatar na nove inovativne visine.

5. april, 20h | Beogradsko dramsko pozorište – Mlada kompanija ZfinMalta iz Valete, neverovatnom brzinom osvaja naklonost evropske publike i kritike. Direktora i koreografa ove trupe, Maležanina Mejvina Kua beogradska publika je upoznala kao glavnog igrača i asistenta Akrama Kana.  Ovaj međunarodno priznati umetnik se školovao kod velikih majstora indijske klasične igre, pod budnim okom značajnih pedagoga klasičnog baleta, a zatim je modernu igru učio u njujorškom Centru Mersa Kaningama. Tokom svoje profesionalne karijere, najviše je sarađivao sa Vejnom MekGregorom i Akramom Kanom, što je presudno uticalo na njegov rukopis i plesnu estetiku. Trupa sa Malte donosi u Beograd najnoviju postavku Mejvina Kua, inspirisanu Malarmeovim delom „Popodne jednog fauna“.

6. april u 17h i 7. april, 20h| Beogradsko dramsko pozorište – Do skoro je Balet Rima predstavljao kompaniju tradicionalnog repertoara, da bi dolaskom novog umetničkog direktora, poznatog italijanskog kuratora savremene igre i direktora festivala u Basanu, Roberta Kaserota, otpočela nova epoha za ovu trupu. Hrabar zaokret kojim se širom otvaraju vrata mladim koreografima, bio je povod da Beogradski festival igre predstavi Balet Rima u novom ruhu, po prvi put na međunarodnoj sceni. Trupa će u dva dana izvesti dva programa. Predstava „Sam u kući“, koreografa Alesandra Skjaronija, namenjena je mladoj publici, dok je celovečernji triptih pod nazivom „Paradoks“ nastao u sinergiji koreografa Paola Mangiole i Itamara Serusija, interesantna studija o podeli na muške i ženske igre.

Alessandro Sciarroni – Turning | Museo Maxxi from Balletto di Roma on Vimeo.

9. april u 21h | Jugoslovensko dramsko pozorište – U produkciji Suzan Delal centra iz Tel Aviva, stiže postavka poznatog dvojca Šaron Ejal i Gaja Behara, koji deluju pod imenom L-E-V i predstavljaju jedan od najznačajnijih i najhrabrijih glasova izraelske umetničke zajednice, stvarajući neprekidno originalna dela za Kompaniju Batševa i mnoge ugledne trupe širom sveta. L-E-V je kulminacija dugogodišnje saradnje i jedinstvenih umetničkih trenutaka koje Šaron Ejal i Gaj Behar, praćeni beskrajno originalnom muzikom Orija Lihtika, donose u izvodjenju žestoko talentovanih igrača koji se kreću sa izražajnom preciznošću. L-E-V se hrani novim tehnologijama, i integriše ih bez napora i nenametljivo u dela pomešanih umetničkih disciplina, koje podjednako mogu biti izvedene u tehno klubu ili u operi. L-E-V je ušće pokreta, muzike, rasvete, mode, umetnosti i tehnologije – gde je svaki činilac nosi jedinstvenu izražajanost i emotivno bogatstvo.

10. april, 20h | Opera Madlenianum – Na zanimljivoj i raznovrsnoj švajcarskoj plesnoj sceni, nezaobilazan dragulj je svakako Tanc Lucern, mlada trupa koja je zamenila baletsku kompaniju u okviru operske kuće svoga grada, i neverovatnom brzinom stekla izuzetan međunarodni renome. Koreografi Kajetano Soto i Andonis Fonjadakis, učiniće da poslednje veče 13. Beogradskog festivala igre, ostane nezaboravno. Prvo gostovanje kompanije Tanc Lucern, ujedno je i prilika da se balet-majstoru i koreografu Zoranu Markoviću, uruči nagrada Vip poziva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s