Jedna francuska epizoda Save Šumanovića

Izložba „Jedna francuska epizoda Save Šumanovića”, nastala u saradnji sa Galerijom slika „Sava Šumanović” u Šidu, Francuskim institutom u Srbiji i prof. dr Lidijom Merenik, istoričarkom umetnosti, otvorena je u petak, 25. marta, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

10603732_10153818290645129_9188902708684800457_n

Na izložbi su predstavljena 24 umetnička dela Save Šumanovića iz kolekcija Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu, Galerije Matice srpske i iz privatnog vlasništva. Izložena dela (slike i crteži) nastala 1929. godine u Parizu su jedan segment Šumanovićevog rada koji zauzima značajno mesto u rasvetljavanju stvaralačkog puta ovog umetnika.

Pariz kao centar umetničkog i kulturnog života Evrope privlačio je brojne srpske umetnike među kojima je bio i Sava Šumanović. Tokom dvadesetih godina XX veka u Parizu je boravio tri puta. Kako je izgledala njegova poslednja pariska epizoda?

1200px-Pijanaladja
Pijani brod, 1927.

Šumanović je otputovao u Pariz u jesen 1928. godine nakon uspešne samostalne izložbe u Beogradu na kojoj je predstavio svoje pariske radove, čuvene slike „Pijana lađa“ i „Doručak na travi“, kao i šidske pejzaže nastale te godine. Kritika i publika su pozdravili izložbu, sve slike su rasprodate što je Šumanoviću omogućilo da po treći i poslednji put boravi u Parizu.

Po dolasku, pronašao je prostor za novi atelje koji je svojim mističnim svetlom naveo Šumanovića da slika u novom stilu. Takođe, počeo je da upotrebljava slikarski nož umesto četkice stvarajući materiju od gustih nanosa boje. Svetlo i boja dobili su novo značenje na njegovim slikama. Prema rečima samog slikara, poslednji boravak u Parizu bio mu je najlepši. Učestvovao je i uživao u umetničkom i boemskom životu evropske prestonice kulture.

Jutro ležeći ženski akt
Jutro (Ležeći ženski akt) 1929,

Boraveći u kafanama na Monparnasu, družio se sa umetnicima iz celog sveta. Slikao je pejzaže iz okoline Pariza, obalu Sene, čuveni Luksemburški park, prizore iz Normandije, zatim aktove najpoznatijih pariskih modela – Kiki i Ajše, ali i prizore kafana i pariskih noći.

Međutim, usled opštih i ličnih prilika Šumanović koji se nekada izjašnjavao kao veliki frankofil postao je razočaran, i svoj francuski potpis je zamenio ćiriličnim. U martu 1930. godine zajedno sa majkom napustio je Pariz i vratio se u Šid.

PROČITAJTE: Sava Šumanović – Ono sve što znaš o meni (to je stvarno tako malo…)

Izložbu prati publikacija „Jedna francuska epizoda Save Šumanovića“ koju potpisuju Vesna Burojević, direktorica Galerije slika „Save Šumanovića” u Šidu i dr Lidija Merenik, istoričarka umetnosti, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Tokom trajanja izložbe biće priređen bogat prateći program namenjen kako mlađoj tako i starijoj publici: predavanja, stručna vođenja, edukativne i kreativne radionice za decu i mlade kao i jedno muzičko veče.

Izložba „Jedna francuska epizoda Save Šumanovića“ biće otvorena do 7. maja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s