Lonely Planet: Niš, merak i sav taj džez

(Ovaj tekst je u originalu, na engleskom jeziku, objavljen na Lonely Planet sajtu. // For English version click here.)

The Fortress 03 Niš, Serbia

Kada se pominju reči koje je teško prevesti na druge jezike, srpska reč merak često se nađe u tom društvu. Ukratko, ona se koristi za sva ona jednostavna, mala životna zadovoljstva u kojima uživamo. Stara srpska pesma tvrdi da su najbolji poznavaoci meraka upravo stanovnici Niša, Nišlije – meraklije! I zaista, treći najveći grad u Srbiji očaraće te svojim opuštenim šarmom, bogatom istorijom koja te čeka na svakom koraku, odličnom hranom i muzikom koja jednostavno tera na ples.

Zahvaljujući sve većem broju niskobudžetnih avio-kompanija koje lete do Niša, grad se nedavno nametnuo kao zanimljiva stanica na balkanskoj turističkoj mapi. Ljubitelji drumskih avantura mogu da uhvate neki od autobusa koji svakog sata kreću iz Beograda ili pak da uskoče u neki od vozova koji povezuju Niš sa srpskom prestonicom. Za one koji dolaze iz Sofije ili Skoplja, do Niša je veoma lako doći autobusom. Ako želiš da odsedneš u jednoj od najzanimljivijh ulica u Nišu, boemskom Kazandžijskom sokačetu, rezerviši smeštaj u tradicionalnom hotelu Garni Hotel Duo D, a ukoliko si za nešto moderniju priču, tvoj izbor može da bude ArtLoft Hotel.

Garni hotel Duo D, Tinkers Alley, Niš, Serbia 01
Garni hotel Duo D

Putovanje kroz vreme: Od Naissusa do danas

Samo reci u koju vremensku epohu želiš da otputuješ i Niš će se pobrinute da se tamo nađeš za tren. Nekada poznat kao Naissus, glavni grad na jugu Srbije rodno je mesto cara Konstantina Velikog, čuvenog imperatora koji je donošenjem Milanskog edikta učinio hrišćanstvo zvaničnom religijom Rimskog carstva. Na arheološkom nalazištu Medijana, nedaleko od današnjeg centra grada, koje je doživelo procvat upravo u IV veku tokom Konstantinove vladavine, nalaze se raskošni mozaici, a ukoliko želiš da saznaš nešto više o tome zašto je Naissus bio jedna od glavnih tačaka na antičkom putu Via Militaris, poseti Arheološku salu.

The Fortress 01 Niš, Serbia
Niška tvrđava

Niška tvrđava, smeštena u srcu grada, krije nekoliko arhitektonskih lepotica iz doba petovekovne turske vladavine, uključujući Hamam (raskošno tursko kupatilo koje danas služi kao restoran) ili zanosnu Bali begova džamija iz XVI veka. Ćele kula, istovremeno jeziv i fascinantan spomenik iz XIX veka, još jedna je u nizu niških priča o borbi za slobodu: da, originalna kula zaista je izgrađena od lobanja stradalih srpskih vojnika i služila je kao upozorenje svima koji su pomislili na pobunu protiv otomanske imperije.

Skull Tower 04, Niš, Serbia
Ćele kula

Ali to nije jedina priča o slobodi koju možeš da čuješ u Nišu. Koncentracioni logor Crveni krst jedan je od svega nekoliko sačuvanih nacističkih kampova na starom kontinentu, a u njemu je 12. februara 1942. godine organizovano prvo kolektivno bekstvo u tada okupiranoj Evropi. Slobodarski duh oseća se i u memorijalnom parku na obližnjem brdu Bubanj, gde se tri gigantske stegnute pesnice izdižu iz zemlje, podsećajući na patnju i borbu muškaraca, žena i dece, žrtava Drugog svetskog rata.

Bubanj Memorial Site 03 Niš, Serbia
Memorijalni park Bubanj

Nišville: džez na balkanski način

Mešajući srpsku, romsku i tursku muziku sa različitim uticajima i žanrovima, Niš je za sebe stvorio jedinstveni muzički identitet koji danas širom sveta najbolje predstavlja popularni Nišville International Jazz Festival. Smešten iza zidina Niške tvrđave, Nišville je širom Evrope prepoznat kao jedan od najboljih džez festivala koji svakog avgusta privlači kako velikane džeza, tako i poznate R&B, soul, fank i rege muzičare iz celog sveta.

Šaban Bajramović Monument 02, Niš, Serbia
Spomenik Šabanu Bajramoviću

Ljubitelji pop, rok i elektro zvuka pronaći će svoje omiljeno mesto na brojnim drugim gradskim festivalima kao što su Nisomnia ili Naissus Fest. A kao dodatna potvrda prestonice meraka stoji činjenica da je Niš rodni grad legendarnog Šabana Bajramovića, koji je širom sveta poznat kao kralj romske muzike. Ovom vrsnom pevaču Niš je odao počast podizanjem spomenika na šetalištu pored Nišave, popularnom mestu za odmaranje ili druženje sa prijateljima tokom večernjih sati.

Niška gozba – dobrodošli u prestonicu bureka

Kod Rajka restaurant, Tinkers Alley, Niš, Serbia 01
Kod Rajka, Kazandžijsko sokače

Prema jednoj staroj izreci, merak nema cenu! I zbilja, svako ko se zaputi u Niš brzo će se uveriti u to. U poređenju sa ostalim balkanskim prestonicama i gradovima, gastronomska ponuda Niša je izvanredna i neverovatno povoljna. Uz brojne šarmantne srpske kafane, Kazandžijsko sokače je nezaobilazna ulica kako za one koji uživaju u hrani, tako i za one koji obožavaju dobar provod.

Ham Hocks @ Čardak Restaurant, Niš, Serbia
Butkice u kupusu, restoran Čardak

Ako već dobro poznaješ omiljene balkanske poslastice – ćevape i pljeskavice, onda nemoj da propustiš da probaš nadaleko poznata rebarca na kajmaku u kafani Kod Rajka (cela porcija košta manje od 4 evra) ili se upusti u avanturu otkrivanja slasnih butkica umotanih u kupus, zapečenih sa domaćom slaninicom u etno restoranu Čardak (porcija takođe košta manje od 4 evra). Dodaj na to i veliku porciju šopske ili moravske salate i zalij sve hladnim pivom. (Za slučaj da ne znaš, postoji čak i pivo koje se zove Merak!)

Šopska salad 01, Niš, Serbia
Šopska salata

Ako si pravi fan bureka trebalo bi da znaš da širom Balkana postoji nekoliko verzija ovog omiljenog peciva. Ali onaj burek iz okrugle tepsije, koji potom najčešće biva sečen na četvrtine, ubedljivo je najpopularniji. I za slučaj da to ne znaš, nastao je u Nišu u XV veku! Zbog toga ne propusti priliku da dan započneš posetom Kalinki, maloj ali dobro poznatoj pekari koja pravi najbolji burek u gradu!

Visoko gore ili duboko ispod: avanture na niški način

Paragliding, Niš, Serbia 02
2017 Paragliding World Cup

Merak nije jedina važna stvar u Nišu! Okruženje ovog grada pravi je mali raj za različite vrste aktivnosti na otvorenom. Jelašnička i Sićevačka klisura savršeno su mesto za uživanje u netaknutoj prirodi! Zavisnici od adrenalina mogu da biraju da li žele da se oprobaju u slobodnom penjanju ili paraglajdingu. Kako je Niš ove godine bio domaćin Paragliding World Cup-a, sa sigurnošću možemo reći da te niški prizori neće razočarati.

A ako nisi obožavatelj/ka visina, možeš da se spustiš duboko ispod površine i posetiš impresivnu Cerjansku pećinu, koja se nalazi na 14km od Niša. Stara dva miliona godina, sa bogatim ukrasima (heliktiti) koji prkose gravitaciji, ova pećina je samo delom istražena i nije u celosti otvorena za sve posetioce; kontaktiraj Safari Club ili Nature Travel Office kako bi zakazao/la svoju posetu..

Još malo meraka: banje i vinarije

Malča wine cellar, Niš, Serbia 03
Vinski podrum Malča

Niš je takođe poznat i po Niškoj banji. Čuvena po umjerenoj klimi, ova banja ima pet mineralnih izvora sa kojih je u vreme Konstantina Velikog voda nošena sve do Medijane. S obzirom na to da se nalazi svega deset kilometara od centra grada, do banje se može stići gradskim prevozom pa ne propusti priliku da uživaš u orijentalnoj masaži ili čoko-tretmanima.

Malča wine cellar, Niš, Serbia 02

Pre nego što napustiš Niš, poslednju čašicu meraka možeš da ispiješ u obližnjem vinskom podrumu Malča, koji je star više od sto godina. Ovde se vino pravi na četiri različita načina, onako kako se nekada pravilo tokom različitih perioda istorije ovog kraja. Tako se u podrumu inspirisanom starim Rimljanima vino čuva u amforama zapremine dve hiljade litara koje su ukopane u zemlju, dok im samo otvor na vrhu proviruje iznad površine zemlje. Kako se uz vino ovde mogu pazariti i brojni domaći proizvodi, slani i slatki, ne zaboravi da sa sobom uz uspomene iz Niša spakuješ i nekoliko ukusnih zalogaja meraka za poneti.

Tekst i fotografije: Mladen Savković

 

VAŽNO: (preuzimanje teksta i pratećih fotografija dozvoljeno je samo uz potpis autora i link ka originalu.) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s