Lepota poroka: Živko Nikolić, bez viška i manjka

Piše: Mladen Savković / Ključaonica

Bilo je prilično lako, sa distance i udobnog mjesta, dići ruku u vazduh tog utorka veče na Kalemegdanu, kao odgovor na pitanje direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića – koliko bi se prisutnih sada prijavilo da statira u kultnom filmu Lepota poroka? Njegov mali eksperiment sproveden, kako je rekao, da pokaže koliko su se vremena promijenila, doveo je do toga da se u vazduhu nađe sasvim dovoljan broj ruku za formiranje ekipe statista. Međutim, kada je 1986. reditelj i scenarista Živko Nikolić snimao svoj, ispostaviće se, kultni film jugoslovenske kinematografije, statise za nudistički kamp na Adi Bojani nije bilo lako naći. Kako je na premijeri digitalizovane verzije Lepote poroka održanoj 29. maja u Boho baru na Kalemegdanskoj terasi otkrila Mira Banjac, na filmu upravnica Milada čvrste ruke i nepokolebljive vjere u naturizam, u pomoć je priskočila grupa čeških turista.

2E3A7619-614x346
Premijera digitalne verzije filma Lepota poroka. (Foto: kinoteka.org.rs)

„Falila nam je grupa mladih, golih lepih tela, muških i ženskih. Nema ih, a glumci pitaj boga gde su. I pojavljuje se jedna grupa prelepih mladih Čehinja i Čeha“, prisjetila se Banjac. „Mi kažemo – Živko, oni će da budu naši statisti! Pa jao, ne znam, je l’ hoćete? Hoćemo!“

Ni Živkova supruga, glumica Vesna Pećanac, nije mogla da se skine pred kamerom, iako joj je reditelj više puta nudio glavne uloge. Kako je otkrila ovom prilikom, klanjajući se beogradskoj publici ponovo posle dužeg vremena, novinari su je često pitali koji joj Živkov film omiljen.

Lepota poroka
Vesna Pećanac na premijeri digitalne verzije filma Lepota poroka. (Foto: kinoteka.org.rs)

„Meni su svi dragi. Čak i onaj film u kojem nisam igrala. Zašto nisam igrala? Ponudio mi je prvu ulogu u Beštijama. Ali ja nisam mogla da se svučem. Jednostavno nisam mogla“, priznala je ona.

Ipak, uprkos provokativnoj priči, reakcija ondašnje jugoslovenske publike na Lepotu poruka bila je izvanredna, što potvrđuje i 870.000 prodatih bioskopih karata širom zemlje. Mira Banjac otkrila je da je, kada priča o Lepoti poroka svi pitaju da li su Crnogorci taj film na bilo koji način bojkotovali.

„Ne“, kazala je ona. „Ta vrsta reakcije je izostala. Oni su na Živka atakovali na Oriđinalima jer Crnogorci, kao častan narod, neće da imaju Oriđinale. Ali svaki grad ima svoje Oriđinale.“

2E3A7531-614x346
Premijera digitalne verzije filma Lepota poroka. (Foto: kinoteka.org.rs)

Priča o mladom crnogorskom paru (maestralni Mira Furlan i Mima Karadžić) koji se iz tradicijom okovanog sela spušta na primorje, gdje žena počinje da radi u nudističkom kampu i razvija romansu sa parom stranih gostiju, tri decenije nakon snimanja i dalje izgleda svježe, provokativno i višeznačno. Teme kojima se Nikolić bavio, od patrijarhata i osvajanja sloboda, malih sredina i novih ideja, preko rodnih i seksualnih identiteta, do bračnih i porodičnih odnosa punih nasilja, na velikom platnu i dalje izgledaju aktuelno i podstiču gledaoce na razmišljanje.

„Živko je čaroban čovek bio. Divan. Genije, ali toliko skroman. Misao mu je toliko bila divna. Savršena misao. Svaka reč mu je bila tiha, umilna, blaga i draga. Iskrena. Tačna. Nijedna reč nije bila ni viška ni manjka“, dodala je Vesna Pećanac.

Prikazivanje filma Lepota poroka bio je zbilja poseban događaj, jer su rijetke prilike u kojima se mogu zateći glumci kako uz osmijeh i dogodovštine prate svoje uloge, kao što su to činili Petar Božović i Branko Babović, komentarišući scene poput one u kojoj kum Đorđe/Žorž dolazi na vjenčanje sa automobilom nespremnim za crnogorski krš, otkrivajući nešto ranije kako je ista snimljena.

Premijeru digitalne verzije Lepote poroka dan kasnije pratila je dodatna projekcija u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Ovo je ujedno i peto prikazano ostvarenje od ukupno deset digitalno restauriranih domaćih filmova u okviru projekta „VIP Kinoteka“ na kojem sarađuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile. Do sada je publika mogla da pogleda filmove Ko to tamo peva, Kad budem mrtav i beo, Specijalno vaspitanje i Maratonci trče počasni krug.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s