Beogradske preporuke – Kafa sa…

Tekst i fotografije: Mladen Savković

Za neke važan dio tradicije, nekima prijeka potreba, a nekima tek hobi koji vole svakodnevno da praktikuju, tek ispijanje kafe neizbježan je dio svakodnevice svih koji se iz dana u dan bude u Beogradu. Vjerovatno zbog toga kvalitetna kafa u Beogradu može da se popije na velikom broju mjesta.  Ali ukoliko svoju omiljenu dozu kofeina ne možeš da zamisliš bez dodatka (ne, ovdje ne govorim o zaslađivačima) Beograd nudi nekoliko odličnih opcija!

Kafa sa… knjigama

Uprkos velikim knjižarskim lancima, u Beogradu posljednjih godina punim plućima diše nekoliko zanimljivih nezavisnih knjižara ili pak onih koje pripadaju manjim izdavačkim kućama. Najšarmantnija među njima svakako je Bookastore (Cara Lazara 12), kafe-knjižara sa svega nekoliko stolova, u kojoj se osim štampanih izdanja mogu pronaći i originalni pokloni inspirisani knjigama, najrazličitiji radovi domaćih dizajnera, vinili. I naravno, neizbježna kafa i po koji kolač pride.

Kafa sa… secesijom

Beograd je prvu modernu robnu kuću dobio još 1907. godine! Robni magazin u Ulici Kralja Petra 16 najraskošnija je uspomena na secesijski talas koji je zahvatio Beograd početkom XX vijeka. Ovo zdanje na nekoliko spratova, rađeno prema projektu Viktora Azriela, danas je dom za ljubitelje kafe koja pristiže iz cijelog svijeta. Kafeterija koja je otvorena na ovoj lokaciji dio je trenutno najvećeg beogradskog lanca kafeterija.

Kafa sa… pločama

Jedan od najljepših droćolskih kutaka, stara, lipama zaštićena ulica u neposrednoj blizini Bajrakli džamije, krije nekoliko zanimljivih kafića i radnji kao stvorenih za dokoličarnje subotom ili nedjeljom prijepodne. Leila Records (Gosdpodar Jevremova 6) osim kafe ili nekog drugog pića u miru i hladovini nudi i veliki izbor gramofonskih ploča! I dok su jutra lijena, pomalo usporena, večeri se ovdje pretvaraju u opuštene  zabave uz zvuke sa vinila.

Kafa sa… pogledom

Ovo može da djeluje kao neobičan izbor, naročito dok se približavate kafiću na adresi Kirovljeva 10. Ali Filter svoje iznenađenje čuva za vas tek kada se udobno smjestite u neku od stolica na bašti. Odatle, kroz veliki luk koji spaja zgrade preko puta, pogled puca na zelenilo Ade iznad kojeg se naziru zgrade beogradskih blokova. Kafa, ljeti, rano ujutru, uz ovakav pogled bez problema može da vam popravi dan.

Kafa sa… piscima

Najmlađe mjesto na listi, Krokodilov Centar za savremenu književnost (Karađorđeva 43) brzo je osvojio dio beogradske publike svojim prijatnim ambijentom i književnim programom koji okuplja najbolje savremene stvaraoce i stvarateljke ne samo Srbije, već i cijelog regiona!

Kafa sa… tradicijom

Ono što se donedavno zvalo turska kafa, sada sve rjeđe može da se nađe u beogradskim kafićima, a konobari će vam nerijetko prebaciti da je u pitanju „domaća kafa“. Svejedno, malo je mjesta u kojima možete da uživate u šoljici ovog zadovoljstva, a najprimamljivije je svakako ono sa najneobičnijim imenom. Kafana „?“ (Kralja Petra 6) vjerovatno je najpopularnija među turistima, ali to ne znači da treba da lišite sebe njihove kafe služene u tradicionalnim fildžanima, uz neizbježni ratluk.

Kafa sa… kolačima

Ukoliko vam ratluk uz kafu nije dovoljno sladak, Beograd zaista nudi niz mjesta za uživanje u kafi i kolačima. Od tradicionanih poslastičarnica poput Pelivana, preko carske Moskve do najfinijeg Fini kutka, izbor je na tebi. Ali moja preporuka za ovu priliku bila bi Ispeci pa reci (Gundulićev venac 34) poslastičarnica, koja uz šolju tople kafe nudi najukusnije kolačiće, mafine i braunije za kojima ne zaostaju ni banana hljeb i kolač od šargarepe!

Kafa sa… dizajnerima

Do prije nekoliko godina zapušteno, a sada bučno, šareno i urbano, Čumićevo sokače svoj novi život živi kroz Belgrade Design District. Na niz radnji srpskih dizajnera nadovezali su se kafići, knjižare, prodavnice začina i neobičnog nakita. Ušuškan između zgrada koje se naslanjaju na najprometnije ulice u srcu grada, ne pretjerano velik prostor ispunila je više nego dovoljna doza kreativnosti u kojoj se, naravno, uvijek nađe mjesta i za šolju kafe. 

Kafa sa… rijekom

Beogradske rijeke, Dunav i Sava, pravo su blago u bilo koje doba godine, za najrazličitije aktivnosti. Ispijanje kafe svakako je jedna od njih.  Od Dorćolskog do Zemunskog keja, od Ade Ciganlije do Savskog keja, svaka od obala ima bar po jedno mjesto idealno za uživanje u kafi. Moj izbor ovom prilikom bio bi Lemon Chili na Zemunskom keju, šareni splav na Dunavu koji je ljeti savršen za beg od gradske vreve. Ukoliko želiš da izbjegneš potencijalnu gužvu, najbolje je da se zaputiš tamo rano ujutru i svoj dan započneš uz kafu, rijeku i pogled na Veliko ratno ostrvo.

Kafa sa… Jugoslavijom

Muzej Jugoslavije, jedan od najposećenijih muzeja u zemlji svoj status duguje kako dašku Jugonostalgije i činjenici da je u okviru muzejskog kompleksa grob doživotnog predsednika SFRJ Jospa Broza Tita, tako i odličnim izložbama kroz koje kritički preispituju život u Jugoslaviji i jugoslovensko nasleđe. Od nedavno u okviru muzeja radi i kafe-suvenirnica K25 u kojoj osim kafe možete da prelistate neki od brojnih kataloga  i knjiga o Jugoslaviji, uglavnom na srpskom i engleskom jeziku u izdanju muzeja ili drugih izdavača. Tu su i neobični suveniri, majice sa pionirskih zakletvama ili pak autentične pionirske marame, kao i program poklona nastao u saradnji sa poznatim domaćim dizajnerima koji na savremen način čitaju jugoslovenske simbole.

Kafa sa… baštom

Kada su skrivena mesta u Beogradu u pitanju, nikad ne prestaju da me iznenađuju raskošne, i po cijeli vijek stare, vile sa velikim dvorištima koja danas okupljaju najrazličitije ekipe hedonista. Bilo da je u pitanju dobro poznata Smokvica u Molerovoj ili dobro skrivena vila u kojoj se smestio restoran Tri, bašte su u ovakvim pričama uvek savršena scena za užitak. Međutim, najopuštenija, a vjerovatno i jedna od najšarenijih jeste bašta kojom se ponosi Ljutić (Stevana Sremca 5). Ispijanje kafe posle posla u ovom malom rajskom vrtu poseban je doživljaj!

Ovaj tekst originalno je objavljen na engleskom jeziku u časopisu BLO (Belgrade Less Ordinary).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s