Britanska zvijezda Džesi Ver u Titovom Plavom vozu

Piše: Mladen Savković

Pop pjevačica Džesi Ver (Jessie Ware) predstavila je danas spot za novi singl „Spotlight“ koji je sniman u Beogradu.

Ovom pjesmom ona najavljuje novi studijski album, koji će pod nazivom „What’s Your Pleasure“ biti objavljen 5. juna.

Spotlight / Youtube Printscreen

Ver, poznata po hitovima kao što su „Wildest Moments“, „Say You Love Me“ ili „Selfish Love“, prvi put je u Beogradu nastupala 27. avgusta 2018. godine, kada je održala rasprodat koncert u Rovu kod Vojnog muzeja na Kalemegdanu. Taj nastup bio je dio njene „Glasshouse“ turneje na kojoj je promovisala svoj istoimeni, treći po redu studijski album.

Spotlight / Youtube Printscreen

Spot za pjesmu „Spotlight“ sniman je u Beogradu i to u čuvenom Plavom vozu koji je koristio Josip Broz Tito, a video se završava uz neizbježne trubače.

Ova raskošna kompozicija kako za današnje vrijeme, tako i za sredinu prošlog vijeka kada je prvi put stala na šine, sadrži veliku trpezarijsku salu i luksuzni bar inspirisan horoskopskim znacima, spavaće sobe za Tita i njegovu suprugu Jovanku sa zajedničkim kupatilom, kabine za goste, salon sa televizorom i mini barom, radnu sobu…

Spotlight / YouTube Printscreen

Za vrijeme Titovog života Plavi voz je uglavnom služio za prevoz jugoslovenskog državnog vrha i gostujućih diplomata do Titovog omiljenog ljetovališta na Brijunima, ali je išao i na druge destinacije širom SFRJ i Evrope. Njime su tako  na Titov poziv putovali kraljica Elizabeta II, Hajle Selasije, Jaser Arafat, Džavaharlal Nehru…

Upravo je ovim vozom od Ljubljane do Beograda prevezen kovčeg sa Titovim tijelom, nakon što je preminuo 4. maja 1980. godine.

Plavi voz je od tada igrao važnu ulogu i u brojnim domaćim filmovima i serijama, turistima su primamljiva putovanja ovim vozom prugom od Beograda do Bara, moguće je iznajmiti ga u brojne privatne ili komercijalne svrhe, a ugostio je čak i jednu žurku koju je organizovao „Playboy“ časopis.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija Plavog voza, koje su nastale za potrebe britanskog turističkog vodiča Lonely Planet.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s