Orhan Pamuk je ponovo u (Beo)gradu

Orhan PamukRoman „Čudan osećaj u meni“ Orhana Pamuka stigao je u beogradske knjižare u petak, 12. juna. To je ujedno i prvi prevod ovog Pamukovog dela na neki strani jezik, otkako je objavljeno u Turskoj u decembru prošle godine.

Zahvaljujući prevodu Geopoetike (roman je sa turskog prevela Mirjana Marinković) čitaoci u Srbiji imaće priliku da prvi u svetu čitaju ovaj čudesni roman neobičnog, pravog pamukovskog podnaslova: Priča o životu bozadžije Mevluta Karataša, njegovim doživljajima, sanjarijama i prijateljima i Slika istanbulskog života između 1969. i 2012. godine viđena očima mnogih lica.

www.orhanpamuk.net
http://www.orhanpamuk.net

Nobelovac Orhan Pamuk  radio je  na ovom romanu šest godina, a njegovo objavljivanje u Turskoj krajem 2014. dočekano je kao pravi književni događaj sezone.

Više od četrdeset godina (u pomenutom vremenskom periodu) glavni junak, bozadžija Mevlut na istanbulskim ulicama prodaje kiselo mleko, bozu, pilav… Čuvar je parkinga. Posmatra kako ulice ispunjavaju različiti ljudi, kako se veliki deo grada ruši i nanovo gradi, kako svet pristiže iz Anadolije i stiče bogatstvo; s druge strane biva svedokom preobražaja, političkih trvenja i prevrata kroz koje zemlja prolazi.

Uvek ga kopka šta je izvor nečeg što ga čini drukčijim od ostalih, tog čudnog osećaja u njemu. Ipak, nikada ne prestaje da misli na prodaju boze u zimskim večerima i na to ko je u stvari ona koju voli.

Da li je u ljubavi važnija čovekova namera ili njegova sudbina? Da li naša sreća ili nesreća zavise od naših izbora ili nam se događaju mimo nas? U potrazi za odgovorima na ova pitanja, roman „Čudan osećaj u meni“ daje sliku sučeljavanja porodičnog i života grada, gneva i bespomoćnosti žena unutar doma.

Izvor: Geopoetika / Foto: Murat Türemiş / OrhanPamuk.net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s