Andrić i Vargas Ljosa – susret dva Nobelovca

1

Nakon što se ove nedelje družio sa čitaocima u Novom Sadu i Beogradu, Nobelovac Mario Vargas Ljosa iskoristio je posetu Srbiji da obiđe i Muzej Ive Andrića.

Slavni peruanski pisac, jedan od najznačajnijih živih književnih autoriteta u svetu, posetio je muzej našeg Nobelovca, saopšteno je iz Lagune.

3

Vargas Ljosa je želeo da sazna nešto više o procesu Andrićevog pisanja. Poseta muzeju na njega je ostavila snažan utisak, s obzirom na to da se sa Andrićevim romanom „Na Drini ćuprija“ susreo prilično davno. Stoga je zamolio svoju asistentkinju da ga podseti da kupe roman „Na Drini ćuprija“ po povratku u Madrid.

5

Pisac je boravak u Beogradu iskoristio i da obiđe Muzej istorije Jugoslavije, gde je kroz razgovor sa kustosima pokazao zavidno znanje o srpskoj istoriji.

„Izuzetno mi je drago što sam imao priliku da saznam nešto više o istoriji Srbije iz Titovog perioda i uvidim koliki je značaj imao za vaš narod“, rekao je Vargas Ljosa.

8

Budući da je u Kući cveća trenutno postavljena izložba „Figure sećanja“ kojom se obeležava 35 godina od smrti Josipa Broza Tita i 70 godina od prvog štafetnog trčanja, Mario Vargas Ljosa je s pažnjom pratio izlaganje kustosa.

Izvor: Laguna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s