Film and Chips – revija britanskih filmova u BG i NS

Festival britanskog filma „Film and Chips“ održaće se po drugi put od  21. do 24. januara u Beogradu i Novom Sadu, u organizaciji British Council-a.

27 MB smiling _ USA jacket
Marlon Brando na snimanju filma „The Men“, novembar 1949; Foto: Edward Clark / Time Inc / British Council

Piše: Mladen Savković

Publika će u bioskopima Doma omladine Beograda i Arena Cineplex imati priliku da pogleda premijerne filmove najnovije britanske produkcije i upozna autore koji su svojim radom privukli veliku pažnju na najvažnijim svetskim festivalima u Berlinu, Kanu, Torontu, Veneciji i Londonu.

Tema festivala – „Novi talenti, nove tehnologije“ – poziva publiku da se upozna sa mladim autorima i glumcima kojima svetska kritika predviđa blistave karijere, kao i novim tehničkim dostignućima koja neočekivano utiču na način pričanja filmske priče, poručuju iz Britanskog saveta.

Film and Chips vertical„Kroz filmove, ali i bogat prateći program namenjen filmskim profesionalcima (organizovan u saradnji sa Srpskom filmskom asocijacijom), bavićemo se budućnošću filmske umetnosti – od korišćenja novih tehnologija i animacije u produkciji pa sve do novih oblika i platformi za distribuciju filmova“, navodi se u saopštenju.

Festivalska publika će imati prilike da pogleda 11 premijernih filmova najnovije britanske produkcije i upozna autore koji su svojim radom privukli veliku pažnju na najvažnijim svetskim festivalima u Berlinu, Kanu, Torontu, Veneciji i Londonu.

Filmsku reviju otvoriće dokumentarac „Slušaj me Marlon“ (Listen To Me Marlon) Stevana Rajlija, višestruko nagrađivani biografski film o legendarnom Marlonu Brandu. Na programu su i crna komedija „Ubij svoje prijatelje“ (Kill Your Friends) Ovena Harisa, mjuzikl Rufusa Norisa „London Road“, drama Endrjua Stegala „Odlazak“ (Departure), muzički dokumentarac „Blur: New World Towers“

Tokom festivala u Beogradu će boraviti brojni gosti iz Velike Britanije od kojih je svakako najzvučnije ime Majka Mekgija, osnivača legendarnog studija „Framestore“ koji je specijalizovan za vizuelne efekte i kompjutersku animaciju. Između ostalog, ovaj studio nagrađen je Oskarom za film „Gravitacija“.

London Road
London Road

Pored gostiju iz Velike Britanije, tokom festivala u Srbiji će boraviti i tridesetak filmskih profesionalca iz Rusije, Ukrajine, Kazakstana, Turske, Izaela i drugih zemalja jer je beogradski festival britanskog filma izabran za regionalni hub u istočnoj Evropi.

Karte za drugi festival britanskog filma „Film and Chips“ su u prodaji.  Cena ulaznice za sve projekcije je 250 dinara, a mogu se kupiti na blagajnama Doma omladine Beograda i bioskopa Arena Cineplex u Novom Sadu.

Festival se realizuje u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu. Više informacija o festivalu i kompletan program dostupan je OVDE.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s