Junska festivalska groznica: Tri preporuke (plus jedna “na neviđeno”)

Mikser festival otvorio je ove nedelje junsku festivalsku groznicu u Beogradu koja narednih dana kulturnu ponudu grada dovodi do usijanja. Ključaonica izdvaja svoje favorite…

  • DEV9T – STVARAJ DALJE

Bojan Vasiljević%2c Dev9t %28149%29

Uz slogan „Stvaraj dalje“, na prostoru stare Ciglane u naselju Višnjička banja, od 10. do 18. juna održaće se drugo izdanje festivala DEV9T.

Ono što je glavna karakteristika, ujedno i prednost festivala DEV9T, jeste ambijent bivše Ciglane koji je svoje potencijale tek u naznakama otkrio prošle godine na prvom izdanju festivala. Umjesto bina, DEV9T ima favele – kreativne zone kroz koje će ove godine proći više od 1000 umjetnika i u kojima će biti održano 40 radionica.

Iz nevjerovatno bogatog i prilično šarenolikog programa koji će obilježiti festival DEV9ET, Ključaonica izdvaja neobičan umjetničko-aktivistički projekat „Imaš nešto da kažeš? Spomenik hrabrosti“ čiji je autor poznati italijanski umjetnik Davide Dormino. Na tri stolice stajaće Džulijen Asanž, Čelsi Mening i Edvard Snouden, svi od bronze, a na četvrtoj stolici pored njih, stajaće svako ko bude hrabar da svoje mišljenje kaže na glas poput ovih boraca za slobodu.

Kako najavljuju organizatori, posebno veliko interesovanje vlada za specijal „Exit na Dev9t“, koncert grupe Die Antwoord, ali znatno zanimljivijim čini se događaj najavljen za 14. jun. Ciglana će tada biti poligon za muzički eksperiment  u kojem će 50 muzičara iz Beogradskog simfonijskog orkestra nastupiti zajedno sa kumom tehno muzike, DJ-em i producentom Juanom Atkinsom.

Dev9t Mapa„Projekat sa Juanom na DEV9T, biće svetska premijera muzike koja do sada nije izvođena. Na osnovu njegove muzike, ja razrađujem nove aranžmane i orkestracije koje donose potpuno novi zvuk i novu formu muzičkog  dela. Kada se na ovo doda i ezoterični prostor stare Ciglane, mislim da ćemo imati veče za pamćenje“, izjavio je Emin Džijan koji će dirigovati cijelom muzičkom pričom.

Hartefakt posebno za DEV9T sprema premijeru predstave „Ostaci“ prema tekstu Vuka Boškovića, u režiji Andreja Nosova, u kojoj igraju Miloš Timotijević, Jelena Graovac i Irena Popović Dragović. Premijera je zakazana za petak 17. jun u 20:00 časova, a prva repriza će se desiti dan posle, 18. juna.

Program počinje od 17 časova radnim danima, a u subotom i nedeljom od 12 časova. Adresa Ciglane je Slanački put 26, a do lokacije se može doći kolima, biciklom, skejtom, ili autobusom br. 35 – prva stanica posle skretanja za Višnjičku Banju.Sve detalje o programu kao i cijenama ulaznica možete da pronađete OVDJE.

KROZ KLJUČAONICU: Ključaonica posebno preporučuje i radionicu Julije Bašić i Jelene Marković  (Art District) „Interpretacija i kanali komunikacije“, čiji je cilj „podsticanje verbalnog izražavanja mladih umetnika, kustosa i galerista iz svih oblasti delovanja na kreiranje sopstvenog narativa kroz više slojeva značenja, pronalazeći adekvatne vidove interpretacije za njihova dela, analizirajući kontekste u koji se predmet vizuelne kulture smešta, izlaže, publikuje i promoviše, a koji nesumnjivo prate delo koje stvaraju“. Više od zanimljivim radionicama festivala DEV9T pogledaj OVDJE.

  • 5. BEOGRADSKI FESTIVAL EVROPSKE KNJIŽEVNOSTI

5. BFEK logo

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 5. Beogradski festival evropske književnosti od 21. do 24. juna.

„Ključni cilj Beogradskog festivala evropske književnosti jeste da predstavi najvažnija dela i najvažnije pisce savremene srpske i evropske književnosti, ali i da pokaže kako je vrhunskoj književnosti potrebna nova moderna i multimedijalna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja“, saopštili su organizatori festivala koji su i za ovogodišnje izdanje izabrali slogan: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Festivalska dešavanja publici su predstavljena kroz četiri cjelovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svjetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o savremenoj kulturi pod nazivom Nastanak tabloidnog čoveka, kao i izložba grafika Ivane Ristić S jeseni, kada počnu vetrovi, po motivima priča Danila Kiša iz knjige Rani jadi.

David Grossman

Glavna književna zvijezda 5. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki izraelski i svetski pisac David Grosman, autor slavnih romana Vidi pod: Ljubav, Do kraja zemlje i Izvan vremena.

Među piscima koji učestvuju na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni, nalaze se i Zoran Ferić, Kristijan Eker, Rej Robertson, Barbi Marković, Milisav Savić i Duško Novaković.

Festival se održava u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

KROZ KLJUČAONICU: U okviru retrospektive Književnost na filmu biće prikazana po jedan domaći, italijanski, nemački i francuski film. To su filmovi Rudarska opera Olega Novkovića (prema scenariju Milene Marković), Svila Fransoe Žirara (prema istoimenom romanu Alesandra Barika), 38 svedoka Bruna Dumona (prema istoimenom romanu Didijea Dekoena) i On je opet tu Davida Vnenta (prema istoimenom romanu Timura Vermesa).

 

  • DOK ‘N’ RITAM (D’n’R) 

Dnr Logo duzi

Prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam (D’n’R) održaće se od 23. do 26. juna u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

Na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima, objedinjena sloganom „Dokumenti našeg ritma“.

U takmičarskom dijelu biće prikazani filmovi iz regiona, a u revijalnom dijelu moći će da se pogledaju aktuelni filmovi inostrane produkcije. Publika će imati priliku da vidi 16 dokumentaraca o ex-yu rok sceni, sevdalinkama, Dženis Džoplin, Džimiju Hendriksu, hip-hopu i drugim temama.

„Cilj festivala je da se mladi upoznaju sa kultnim muzičkim pravcima, bendovima i izvođačima ali i sa ovim aktuelnim filmskim žanrom koji je u poslednjih pet godina osvojio tri Oskara (Searching for Sugar Man, 20 Feet from Stardom, Amy)“, poručuju iz DKSG-a.

Festival će otvoriti film „B movie: Lust and sound in West Berlin“, kultni dokumentarac o berlinskoj sceni osamdesetih godina prošlog vijeka,  a uoči svečanog otvaranja festivala sa Srđanom Gojkovićem Giletom biće održan razgovor o rokenrolu.

Žiri prvog D’n’R festivala čine reditelj Mladen Matičević, filmski kritičar i novinar Vladan Petković i muzičar Neno Belan

KROZ KLJUČAONICU: U pratećem programu festivala nazvanom Notabuk biće predstavljene knjige koje se bave muzikom i muzičarima: Jugoton gori! Marka Pogačara, Kako smo propevali: Jugoslavija i njena muzika Ivana Ivačkovića, Roll Intro Tape Lazara Divjaka, Rundek, Između – Knjiga o pesmama Ante Perkovića i biografije Džimija Hendriksa i Ejmi Vajnhaus.

P.S. Festival D’n’R ima i svoju fejsbuk stranicu, ali za sve detalje svakako prati i aktivnosti na fejsbuk stranici DKSG-a kao i njihov zvanični sajt.

  • BONUS TRACK (PREPORUKA NA NEVIĐENO)

13394196_1147819955259015_6432877835670793592_n

Odlična ČitamЧиташ ekipa četvrtu godinu zaredom organizuje festival knjige na lokalitetu stradale zgrade Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu.

Iako cjelokupan program ovogodišnjeg festivala još uvijek nije predstavljen, ČitamЧиташ ima dovoljno kredita da zasluži preporuku i bez toga, a evo i zašto:

„ČitamЧиташ je festival posvećen knjizi i ima za cilj čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige kao medija. Održava se na lokalitetu stradale biblioteke na Kosančićevom vencu, čime se ovo mesto simbolično obnavlja i revitalizuje. Osnovna aktivnost ovog festivala je razmena polovnih, pročitanih knjiga. Posetioci jednom godišnje imaju priliku da zamene pročitanu knjigu za neku drugu, kao i da učestvuju u različitim aktivnostima i radionicama koje su povezane sa knjigom, književnošću i edukacijom.“

Kako sada stvari stoje, festival će biti organizovan 18. juna od 13h do 21h, uz besplatan ulaz. Kao najava festivala 4. juna organizovana je akcija javnog čitanja na Trgu republike, a do 12. juna otvoren je foto-konkurs za sve fotografije inspirisane citatom, stihom, romanom, bajkom, legendom ili bilo kojim drugim književnim djelom koje je uticalo na tebe kao čitaoca.

Sve ČitamЧиташ aktivnosti prati na njihovoj fejsbuk stranici, kao i na posebno kreiranom FB Eventu za ovogodišnje izdanje festivala. Već sada se u komentarima nižu zahtjevi čitalaca koji se nadaju da će na ČitamЧиташ festivalu pronaći svoje knjige, pa i ti možeš da se uključiš u trampu, bilo odgovorom na njihove zahtjeve ili traženjem knjiga koje želiš da imaš u svojoj biblioteci.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s