GALERIJA: Suveniri iz doba Juge

Koliko novca / simbolike / ironije / humora / sarkazma / cinizma / čega god može dastane u jednu kasicu-prasicu sa Titovom glavom?

Piše: Mladen Savković

Muzej Jugoslavije, jedan od najposjećenijih muzeja u Beogradu, ali i u Srbiji, svečano je otvorio 10. decembra višenamjenski objekat K25. Prvenstveno namijenjen publici, ovaj prostor osmišljen je sa željom da se muzejska posjeta produži i upotpuni raznovrsnijim sadržajem, kao i da se posjetiocima omogući kutak za osvježenje i pauzu tokom obilaska muzeja. Iako svjetski muzeji slične prostore sa suvenirnicom i kafeom imaju već godinama (pa čak i decenijama), na domaćoj sceni to i nije tako uobičajena pojava. Lijep primjer svakako jeste, nedaleko od Muzeja Jugoslavije, Legat Petra Lubarde koji je rekonstrukcijom dobio sve što je potrebno za uživanje u jednom takvom prostoru.  

Foto: Mladen Savković / Ključaonica

Ono što mi je tokom prve posjete objektu K25 zapalo za oči jeste ne tako mala kolekcija suvenira inspirisana Jugoslavijom. Iako je većina njih i ranije bila dostupna u prethodnoj, prilično improvizovanoj suvenirnici muzeja, u novom prostoru ovi detalji dobili su na težini, nagovještavajući tek kakva bi kolekcija suvenira mogla da nastane, inspirisana Jugoslavijom kao vjerovatno najvećim brendom sa ovih prostora.

Pročitaj: Ka betonskoj utopiji – Šta je MoMA naučila od Jugoslavije 

Foto: Mladen Savković / Ključaonica

Kako sam saznao, među najpopularnijim suvenirima svakako je pionirska marama, a prate je i brojni magneti, šolje, podmetači, zastave i drugi detalji sa simbolima Jugoslavije.

Foto: Mladen Savković / Ključaonica

Tu su i originalne olovke sa Titovim citatima ili minđuše sa simbolima bivše federacije, bedževi, špilovi karata sa najznačajnijim istorijskim trenucima i popularnim herojima…

Posebno je zanimljiva kolekcija DVD izdanja, koja broji kako kultne partizanske filmove, tako i dokumentarne filmove i serijale novije produkcije poput nagrađivanog filma „Cinema Komunisto“ ili odličnog televizijskog formata „SFRJ za početnike“.

Pročitaj: Uloga kutije šibica u jugoslovenskoj revoluciji

Foto: Mladen Savković / Ključaonica

Kada su u pitanju štampana izdanja, uz brojne knjige koje seciraju jugoslovensko društvo i proučavaju ga iz različitih uglova, ističu se i sve bolji katalozi koje Muzej Jugoslavije objavljuje povodom svojih izložbi. Među popularnijima je, rečeno mi je, onaj za izložbu „Jugoslavija od početka do kraja“ kao najsveobuhvatnije izdanje, dok se meni za nijansu zanimljivijim čini izdanje koje je pratilo izložbu „Nikad im bolje nije bilo?“

Najupadljiviji suvenir svakako je višestruko simbolična kasica za čuvanje novca sa likom Josipa Broza Tita, koja se može pazariti u nekoliko boja.

Foto: Mladen Savković / Ključaonica

Svoj doprinos dali su i brojni domaći autori koji su uz kolekciju izvanrednih majica sa pionirskim zakletvama i kultnim znamenjima jugoslovenskog društva ponudili i nekoliko zanimljivih, savremenih viđenja jugoslovenske prošlosti kroz njene najprepoznatljivije simbole.  

Kako se tebi dopadaju ovi suveniri? Podijeli svoje mišljenje u komentarima!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s